Piyasaların gözü veliaht prens Muhammed bin Selman'ın Türkiye ziyaretinde: Dolar ne kadar oldu? (21 Haziran 2022)
Dolar/TL, 17 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü baskı altında kalırken, piyasaların gözü Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın Türkiye'ye yapacağı ziyarete çevrildi.
ReutersBankacılar TCMB rezervlerindeki düşüşün devam ettiğini, yeni döviz kaynağı ihtiyacının ise her geçen gün arttığına dikkat çekiyor.
Bu hafta piyasada Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ve Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın ziyareti öne çıkan gelişmelerin başında yer alıyor.
"YENİ BİR DÖNEME BAŞLANACAK VE TAM NORMALLEŞME OLACAK"
Suudi Arabistan'ın fiili yöneticisi olarak görülen Muhammed bin Salman 22 Haziran'da Türkiye'yi ziyaret edecek. Piyasalar yeni döviz kaynağı sağlanıp sağlanamayacağı ve sağlanırsa tutarın ne olacağını yakından takip ediliyor. Bu kapsamda TCMB'nin olası bir swap anlaşması da takip edilen konular arasında.
Reuters'a ziyaret hakkında bilgi veren üst düzey bir yetkili, "Yeni bir döneme başlanacak ve tam normalleşme olacak. Ziyaret kapsamında enerji, ekonomi, güvenlik alanında bazı anlaşmalar imzalanacak" dedi.
TCMB'NİN FAİZ KARARI BEKLENİYOR
Küresel faiz artışları ve mayıs ayında yüzde 73'ü aşan enflasyonun gelecek aylarda yükselişini sürdürmesinin beklenmesine rağmen TCMB'nin bu haftaki toplantısında politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.
Geçen yıl gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL'nin 2021'de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti.
Geçen yılki kayıpların üzerine TL yüzde 14'ü Nisan'dan beri olmak üzere yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 24 değer kaybetti.
Dolar/TL dün 17.36'ya kadar yükselerek 20 Aralık'tan beri yeni en yüksek seviyeyi gördü. Kur bu sabah saat 08.50'de 17.32/17.33 seviyesindeydi.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Ekonominin dış döviz kaynağı ihtiyacı devam ediyor. Öncü veriler TCMB net rezervlerinin geçen hafta da 1 milyar dolar civarı geriyerek 7 milyar dolara doğru düşeceğini gösteriyor. Bu 20 yılın en kötü seviyesi olacak. Bu durum sürdürülebilir değil. Kısa vadede hükümetten yeni döviz kazandırıcı adımlar bekliyoruz" dedi.
TCMB'DA SON SEKİZ HAFTANIN YEDİSİNDE REZERVLER ERİDİ
TCMB tarafından yayımlanan haftalık verilere göre son sekiz haftanın yedisinde gerileyen net uluslararası rezervler 10 Haziran itibarıyla 8.15 milyar dolara inmişti.
Küresel piyasalarda emtia fiyatlarındaki rekor yükselişler ardından geçen hafta başlayan düşüşler de piyasanın takip ettiği gelişmeler arasında.
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı dün bu yılın bütçesine 880 milyar lira ek ödenek tahsis edilmesi için TBMM'ye kanun teklifi gönderdi. Kanun teklifi ile genel ve özel idareli bütçelere 880 milyar lira ek ödenek tahsis edilecek. Yine teklife göre bütçe geliri tahmini 1.08 trilyon lira artacak. Gelir artışının neredeyse tamamı vergi gelirlerinden sağlanacak.
Bankacılar hükümetin son açıkladığı adımlarda döviz kaynağı yaratma ihtimali bulunan yurt dışı yerleşikler için tahsisli swap enstrümanı ise ayrıca izliyorlar. Diğer uygulamalar yeni döviz kaynağı yaratma ihtimali içermiyor.
Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri geçen hafta 844 baz puana (bp) yaklaştıktan sonra dün yaklaşık 10 bp düşüşle günü 812/830 seviyesinden tamamladı.
NATO'nun önümüzdeki haftaki zirvesi, Türkiye'nin Batı ile ilişkileri, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler, TCMB'nin devam eden tahvil adımları ile en geç Haziran 2023'te gerçekleşecek seçimler piyasada takip edilen diğer gelişmelerden başlıcaları.