Perakendeci orantısız kira artışından yakındı: Bayrampaşa Berlin’den pahalı

Perakendeci orantısız kira artışından yakındı ve “Bayrampaşa’da metrekaresi 215 Euro’ya, Berlin’de 71 Euro’ya mağaza kiralıyoruz” diye isyan etti.

Şehriban Kıraç

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) üyeleriyle yaptığı araştırmaya göre perakendecinin en büyük sorunu yüzde 89 ile fahiş kira artışları.

Sektörde bir fırsatçılık ekonomisinin oluştuğu, hem ortak alan giderleri hem de kiralar konusunda suistimallerin yaşandığı ifade edildi. BMD Başkanı Sinan Öncel, Geçen yıl AVM’de 100 bin TL kira verilen bir mağazaya bu yıl 160 bin TL verilmesi gerekirken AVM’nin 400 bin TL kira istediğini belirterek “AVM öyleyse çık yoksa uyarlama davası açacağım diyor” ifadesini kullandı.

BMD Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Akgün, yeni mağaza yatırımlarında Türkiye ile Avrupa arasında büyük fark oluştuğunu anlatarak, “2023 Mayıs ayında Berlin’de en önemli noktalarından birinde yeni bir AVM açıldı. Biz metrekaresini 71 Euro’ya mağaza kiraladık. İstanbul Bayrampaşa’da aralık ayında yüzde 60 enflasyon döneminde AVM yönetimi sizinle yeni kontrat yapalım ödediğiniz kiranın 4.5 katı kira ödeyin dedi. Yaklaşık 215 Avro’ya tekabül ediyor. Burada fırsatçılık ekonomisi var. Eğer bu fırsatçılık ekonomisine hepimiz göz yumarsak başımıza maliyetler açısından çok büyük sıkıntılar gelir” dedi.

CANIMIZA OKUYOR

BMD Başkanı Sinan öncel öncülüğunde duzenlenen ve yönetim kurulu  üyeleri Mustafa Kamar, Yiğit Akgün, Fatih Karaca, Mete Sönmez ve  Özgür Çetinkaya'nın katıldığı toplantıda sektörle ilgili şu sıkıntıları dile getirdi:

* Bir yerde ciro kirası varsa uyarlama davası açılmasın. Ciro kirası ödemek şirkete ortak olmak gibi bir şeydir. Ciro kirası olan bir ekonomide mal sahibinin mağdur olması imkansız.

* Sektörde yüksek kira artış talepleriyle birlikte uyarlama davaları artıyor. Burada emsal oluşturması için AVM yüksek kiralı yeni kiracı almaya başladı. Yeni markalar yüksek kiradan giriyor AVM’lere. Türkiye’de bütün sektörlerde fırsatçılık başladı.

* İthal girdilere uygulanan ilave gümrük vergileri ve bitmiş ürünlerdeki referans fiyat uygulaması canımıza okuyor. Referans fiyat çözülmezse enflasyonla mücadele edilmez.

* Türkiye artık pahalı bir ülke. Perakendede ilk 4 ayda turist alışverişi yüzde 4’lere kadar düştü.

* Perakende sektörünün 545 milyar TL borcu var. Bizim borcumuz AVM yatırımcılarının borcundan daha yüksek.

* Ortak alan giderlerinde şeffaflık yok. Harcama kalemleri kiracılara tek tek açıklanmalı. Ortalama metrekare başına 225 TL ortak alan gideri ödeniyor. Bunun 50 TL’si suistimal ediliyor. Türkiye genelindeki 14 milyon metrekarelik kiralanabilir alanda yıllık ortalama 8.4 milyar TL’lik suistimale konu bir hacim ortaya çıkıyor.

* Fiyatların bu kadar arttığı bir ortamda asgari ücret yüksek demek abes olur.