Patronlar istedi Bakanlık harekete geçti: Sığınmacılar 3 yıla kadar izinsiz çalışabilecek

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç'in geçen hafta yaptığı "Türkiye'de göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz" açıklamasının ardından ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. Uluslararası İşgücü Kanunu uygulama yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'de hayat pahalılığı ile mücadele eden halk iş bulmada yaşadığı sorunlar veya çalışmaların ardından alınan düşük maaşlardan şikâyetçi. Bunun en önemli nedenlerinden biri 10 milyonun üzerinde sığınmacının Türkiye'de ikame işgücü yaratması olarak gösteriliyor. 

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise konu ile ilgili olarak geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'de göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz" ifadelerini kullandı.

Avdagiç, "Biz şu anda yüzde 1,79 doğurganlık hızına sahip Fransa’nın altına düştük. 1,75 olan İngiltere'nin gerisindeyiz. Bunu çok hızlı bir şekilde konuşmamız lazım” yorumunu yaparak sığınmacıların Türkiye'de çalışmasını savundu.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Bu açıklamaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Resmi Gazete'nin 15 Ekim günkü sayısında yayımlanan Uluslararası İşgücü Kanunu uygulama yönetmeliği değişikliğiyle, yönetmeliğin “Çalışma izninden muaf tutulacak yabancılar” başlıklı 48. Maddesi'ndeki 1. fıkraya (ş) benti eklendi.

Böylelikle “6458 sayılı Kanunun 46 ncı ve 91 inci maddeleri kapsamındakilerden İçişleri Bakanlığınca sistem üzerinden bildirilenler, bildirimde belirtilen kapsam ve sürelerde” hükmü konulmuş oldu.

6458 sayılı kanunun 91. Maddesi, Türkiye’ye “geçici koruma statüsü” altında girenleri düzenliyor. “Geçici koruma” başlıklı 91. Madde'de “(1) Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma sağlanabilir” hükmü bulunuyor. 

Yönetmelik değişikliğiyle, bu madde kapsamında Türkiye’de bulunan geçici koruma statüsündeki kişilerden, İçişleri Bakanlığı'nca bildirilenler çalışma izninden muafiyet kazanabilecek. 

Yönetmelik değişikliğinde, insani nedenlerle gelenler de çalışma izninden muaf olarak Türkiye’de bulunabilecek. 

6458 sayılı Kanun'un 46. maddesine göre insani nedenler şu şekilde belirleniyor:

MADDE 46 – (1) Aşağıda belirtilen hâllerde, diğer ikamet izinlerinin verilmesindeki şartlar aranmadan, Bakanlığın onayı alınmak ve en fazla birer yıllık sürelerle olmak kaydıyla, valiliklerce insani ikamet izni verilebilir ve bu izinler uzatılabilir:
a) Çocuğun yüksek yararı söz konusu olduğunda
b) Haklarında sınır dışı etme veya Türkiye’ye giriş yasağı kararı alındığı hâlde, yabancıların Türkiye’den çıkışları yaptırılamadığında ya da Türkiye’den ayrılmaları makul veya mümkün görülmediğinde
c) 55 inci madde uyarınca yabancı hakkında sınır dışı etme kararı alınmadığında
ç) 53 üncü, 72 nci ve 77 nci maddelere göre yapılan işlemlere karşı yargı yoluna başvurulduğunda
d) Başvuru sahibinin ilk iltica ülkesi veya güvenli üçüncü ülkeye geri gönderilmesi işlemlerinin devamı süresince
e) Acil nedenlerden dolayı veya ülke menfaatlerinin korunması ile kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından Türkiye’ye girişine ve Türkiye’de kalmasına izin verilmesi gereken yabancıların, ikamet izni verilmesine engel teşkil eden durumları sebebiyle diğer ikamet izinlerinden birini alma imkânı bulunmadığında
f) Olağanüstü durumlarda
(2) İnsani ikamet izni alan yabancılar, iznin veriliş tarihinden itibaren en geç yirmi iş günü içinde adres kayıt sistemine kayıt yaptırmak zorundadır.

SÜRE 3 YILA ÇIKTI

Yönetmelik değişikliğiyle yabancıların çalışma izninden muaf olarak Türkiye’de bulunma süresi de altı aydan üç yıla çıkarıldı. Ancak bu durum için ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilenler olarak ayrıntı verildi. 

İletişim Bakanlığı tarafından olumlu görüş verilmesi halinde ayrıca yabancı basın mensupları Türkiye’deki görev süreleri boyunca çalışma izninden muaf olarak bulunabilecekler.