Küresel piyasalara bilançolar yön veriyor
Meta bilançosu teknoloji sektöründen gelen olumlu haberlere destek verdi. First Republic, Fed fonlama imkanlarından daha sınırlı faydalanma riskiyle karşı karşıya. Bugün yurtiçinde ise gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.
AAKüresel piyasalarda ABD bankacılık sektörüne ilişkin risklerin artması, yoğunlaşan bilanço sezonunda beklentileri aşan şirket karlılıklarının piyasalara etkilerini törpülerken, bugün gözler yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.
ABD'de geride kaldığı düşünülen bankacılık krizi, açıklanan bilançolar sonrası yeniden başlıca risk unsuru konumuna yerleşti.
Ülkede bankacılık krizinde adı geçen bankalardan biri olan First Republic'in hisse fiyatındaki düşüş dün de devam ederken, hafta başından bu yana hisse fiyatındaki değer kaybı yüzde 60'ı aştı. First Republic'in açıkladığı bilançoda ilk çeyrekteki mevduat kayıpları dikkati çekerken, bankanın 100 milyar dolara yakın fon ihtiyacı olabileceğine yönelik haber akışı risk algısının daha da artmasına neden olmuştu.
Hükümet yetkililerinin First Republic Bank'ı kurtarma sürecine müdahale etmek istemediğine dair haberler söz konusu düşüşte etkili olurken, Bloomberg'in haberinde de bankanın federal borçlanmasının sınırlandırılmasının değerlendirildiği aktarıldı.
Söz konusu gelişmeler varlık fiyatlarında oynaklığı artırırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek hafta açıklayacağı para politikası kararlarına ilişkin beklentiler de yeniden belirsizleşti. Buna göre, Fed'in mayıs toplantısında 25 baz puan faiz artıracağına ilişkin öngörüler yüzde 70 seviyesine gerilerken, bankanın mayıs ayını pas geçerek haziranda faiz artışı yapabileceği öngörüleri de dillendirilmeye başlandı.
META BİLANÇOSU OLUMLU
Yoğunlaşan bilanço döneminde önemli şirketlerin karlılıkları beklentileri karşılamaya devam ederken, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, bu yılın ilk çeyreğinde elde ettiği 28,7 milyar dolarlık gelirle piyasa beklentilerini geride bıraktı. Bilanço takviminde bugün ise Amazon, Mastercard, Sanofi ve Unilever gibi şirketler bulunuyor.
Öte yandan, bugün ABD'de makroekonomik veri takvimi de yatırımcıların odağına yerleşirken, ülkede açıklanacak ilk çeyrek büyüme verileri ile Fed'in enflasyon ölçütlerinden çekirdek kişisel tüketim harcamaları verilerinin varlık fiyatlarında oynaklığı artırması bekleniyor.
Söz konusu gelişmelerle birlikte dün ABD Temsilciler Meclisi, ülkede 31,4 trilyon dolarlık borç limitinin artırılması ve kamu harcamalarında kesintiler yapılmasını öngören Cumhuriyetçilerin sunduğu yasa tasarısını onayladı.
BRENT PETROL VARİL FİYATI DÜŞÜŞTE
Emtia fiyatları, söz konusu gelişmelere paralel dün dalgalı bir seyir izlerken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,5 düşüşle 77,8 dolara geriledi. Altının ons fiyatı ise yeni günde yüzde 0,5 artışla 2.000 dolara çıktı.
Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,38 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,68 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,47 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselişle başladı.
Avrupa borsaları dün satış ağırlıklı bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin dünyada artan resesyon riskine karşın faiz artırmaya devam edeceklerine yönelik açıklamaları risk algısını destekliyor.
Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,48, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,86 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,54 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.
Asya'da piyasalar yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başlarken, ABD'de teknoloji şirketlerinin karlılıklarının beklentileri aşması söz konusu seyirde etkili oluyor.
Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 yükseldi.
Yurt içinde dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 2,20 altında 4.783,5 puandan tamamladı.
GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA
Bugün yurt içinde gözler TCMB'nin para politikası kararlarına çevrilirken, AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin çoğu, politika faizinin yüzde 8,50'de sabit bırakılacağını öngörüyor.
Dolar/TL, dün yatay seyirle 19,4232'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 19,4260 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararının yanı sıra haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi ile ABD'de ilk çeyrek GSYH, kişisel harcamalar ve bekleyen konut satışları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.750 ve 4.650 seviyelerinin destek, 4.800 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.