İktidar kamuda tasarruf yapılacağını söylüyor ama bütçe verileri öyle demiyor: Şatafat tam gaz!

İktidar kamuda tasarruf sözü veriyor ancak bütçe rakamlara tam tersini söylüyor. Geçen yıla göre, temsil, tanıtma, ağırlama, toplantı ve organizasyon giderleri ile taşıt ve hizmet binası kiralama giderleri katlanarak arttı.

Mustafa Çakır

Kamuda tasarruf için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı çalışma yapıyor. Ekonomi kulislerinde, kamudaki araç alımı ve kiralamasının kısıtlanacağı, deniz kenarındaki otellerde seminer, toplantıların yasaklanacağı, kamuya yeni bina alımı ve kiralanmasının engelleneceği belirtiliyor. Bu tasarruf önlemlerinin bir parçasının da belediyeler olacağına işaret ediliyor. Belediyelere desteklerin sınırlandırılacağı, kendi bütçeleri ile faliyetlerini yürütmelerinin isteneceği değerlendirmeleri yapılıyor. Yerel seçimde, muhalefetin zaferiyle ortaya çıkan tablonun ardından belediyelere yönelik böyle bir tasarruf düzenlemesine gidilmesi halinde ise önümüzdeki dönemde konu çokça tartışma yaratacak.    

BU NASIL TASARRUF?

İktidar bir yandan “tasarruf” derken bütçe verilerine bakıldığında tasarruf izi görülmüyor. Örneğin temsil, tanıtma, ağırlama, toplantı ve organizasyon giderleri bu yılın 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 6 katın üzerinde artış gösterdi. Temsil ve tanıtma giderleri kapsamında geçen yıl ocakta 13.9 milyon lira, şubatta 42.1 milyon lira ve martta 64.3 milyon lira olmak üzere yaklaşık 120.3 milyon lira harcama yapılmıştı. Giderler bu yılın aynı döneminde katlandı. Temsil ve tanıtma giderleri kapsamında bu yıl ocakta 15.8 milyon lira, şubatta 81.1 milyon lira ve martta 704.2 milyon lira olmak üzere 3 ayda yaklaşık 801.1 milyon lira harcama gerçekleştirildi. Bu arada temsil ve tanıtma giderleri için geçen yılın başında ayrılan bütçe ödeneği 938.9 milyon liraydı. Yıl sonu itibariyle yapılan harcama ise bütçe başlangıç ödeneğini neredeyse ikiye katlayarak 1.7 milyar liraya ulaştı. Bu yıl temsil ve tanıtma giderleri için ayrılan bütçe başlangıç ödeneği ise 1.6 milyar lira. Ancak 3 ayda yapılan harcamanın 801.1 milyon liraya ulaşması bu yılki hedefin aşılacağına işaret ediyor.

BİNA VE TAŞITTA TASARRUF YOK

Yine taşıt, hizmet binası kiralama giderleri için de tasurruf yapılacağı belirtiliyor. Ancak bütçe verileri harcamaların katlandığını gösteriyor. Geçen yıl mal ve hizmet alım giderleri kapsamında taşıt kiralamaları için ocakta 106.5 milyon lira, şubatta 152.9 milyon lira, martta da 91.1 milyon lira olmak üzere toplam 350.5 milyon lira harcama yapılmıştı. Bu yılın aynı döneminde yapılan harcama ise ikiye katlandı. Taşıt kiralama gidereri için ocakta 157.1 milyon lira, şubatta 245.7 milyon lira ve martta 288.7 milyon lira olmak üzere 3 ayda toplam 691.6 milyon lira harcandı. 

Hizmet binası kiralama giderleri için de geçen yıl 3 ayda 138 milyon lira harcama gerçekleştirildi. Bu yılın aynı döneminde hizmet binası kiralama giderleri için bütçeden 457.3 milyon lira harcama yapıldı.