İktidar, halkın sorunlarıyla ilgili muhalefet önergelerinin tamamını reddetti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken iktidar, halkın çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgili muhalefet önergelerinin tamamını reddetti.
Mustafa Çakır
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesi kabul edilirken, muhalefet partileri yurttaşların beklentilerine yönelik çeşitli önergeler verdi. Ancak iktidar tamamını reddetti. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini isteyen CHP, bayram ikramiyesinin de yine aynı düzeye getirilmesini talep etti. Bunun için 200 milyar TL ödenek öngören önerge verdi. Ancak iktidar tarafından reddedildi. CHP, iş sağlığı ve güvenliği için ek ödenek istedi. Kabul edilmedi. Çocukların korunması ve gelişiminin sağlanması için de CHP 100 milyon TL’lik ek ödenek için önerge verdi. İktidar kabul etmedi. DEM Parti, en düşük emekli aylığının yükseltilerek, yoksulluk sınırının yarısına denk gelecek şekilde yeniden düzenlenmesi için önerge verdi. Reddedildi. Komisyon Başkanı AKP’li Mehmet Muş, “Yapacak birşey yok, kabul etmedi komisyon” dedi. DEM Parti de emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılması için önerge sundu. İktidar tarafından reddedildi. DEM Parti’nin kamuda engelli istihdam kotasının yüzde 6’ya çıkarılması için verdiği önerge de kabul edilmedi. DEM Parti’nin, 8 Eylül 1999 sonrasında işe girenler için kademeli emeklilik hakkı getirilmesine yönelik önergesi de reddedildi.
İYİ Parti, bu yıl ve gelecek yıl emekli olacaklar arasında aylıklarda oluşacak yüzde 30’luk farka dikkat çekerek, çözüm için bütçeye ödenek eklenmesi amacıyla önerge sundu. İktidar reddetti. Asgari ücretin 28 bin TL olmasını isteyen İYİ Parti’nin, işverene verilen desteğin artırılmasına yönelik önergesi de kabul edilmedi. İYİ Parti, birinci dereceye gelen bütün kamu personeline 3600 ek gösterge verilmesi, KİT’lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınması, kadın istihdamının artırılması ve esnafın aylardır beklediği prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesi için önergeler sundu. Ancak iktidar reddetti.
BAKAN DA 'DOĞRU' DEDİ
Görüşmeler sırasında CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, “Bu kadar krizin olduğu, gelir dağılımının bu kadar bozulduğu ve yoksulluğun arttığı bir zamanda 2024 yılında siz asgari ücreti arttırmadınız sayın bakan, 1 kere arttırdınız” dedi. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Doğru” yanıtını verdi.
Işıkhan, SGK tarafından özel hastanelere aktarılan kaynakların azaldığını belirtirken,“2012 yılında yüzde 16.6 iken 2014’te yüzde 15’e, 2016’da yüzde 12.9’a, 2018’de yüzde 11.2’ye, 2020’de yüzde 8.6’ya, 2022’de yüzde 7.3’e, 2023’te de yüzde 6.2’ye düşmüştür” dedi.
EYT VERİLERİ
Bakan Işıkhan, 2023 yılında EYT kapsamında emekli olanlardan kaynaklanan 42.1 milyar lira prim kaybı olduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Işıkhan, “EYT kapsamında 2024 yılında katlanılacak maliyetin 592.6 milyar lira olacağı tahmin edilmektedir” dedi. Işıkhan, bu yıl toplamda 2.2 milyon kişinin EYT kapsamında emekli olduğunu söyledi. EYT konusunda değerlendirmeler yapan Işıkhan, “Emekli aylıklarına etkisi yıllık yaklaşık 416.9 milyar lira, prim kaybı etkisi yıllık 162.1 milyar lira, bayram ikramiyesi etkisi ise yıllık 13.7 milyar lira olarak öngörülmüştür” dedi. Işıkhan, sensörlü şeker ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınması için gerekli iş ve işlemlerin en kısa sürede sonuçlandırılacağını kaydetti. 2025’te emekli olacakların emekli aylıklarında yüzde 30 azalma olacağına yönelik eleştiriler konusunda da Işıkhan, “Maliye Bakanlığımızla da görüşürsek...” değerlendirmesini yaptı.