Emekçiden Meclis’e ‘vergi’ çıkarması

Yıllardır “vergide adalet” isteyen işçi konfederasyonları bugün ve yarın Meclis’te görüşmelerde bulunacak. Konfederasyonlar, vergi diliminde ilk basamağın yüzde 10 olması, temel harcamalarda KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi hatta sıfırlanması gibi taleplerini doğrudan siyasi partilere iletecek.

Mustafa Çakır

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları bugün ve yarın TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile plan ve bütçe komisyonu başkanını ziyaret edecek. Ziyaretlerde, vergi konusunda hazırlanan ortak talepler siyasi partilere iletilecek. Alınan bilgiye göre, görüşmelerde, gelir vergisi dilimlerine yönelik eleştiriler bir kez daha aktarılacak. Çalışanların ağır vergi yükü altında mağdur edildiğine vurgu yapılacak. Sendikalar yıllardır gelir vergisi dilimlerini asgari ücret ile karşılaştırıyor. Gelir vergisi tarifesinin ilk basamağı AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında asgari ücretin 17 katıydı. Bu oran yıllar içinde düştü. Son yıllarda 5 katına kadar geriledi. Emekçinin sırtındaki vergi yükü arttı. Görüşmelerde bu duruma da dikkat çekilecek. 

ÜCRET AZALIYOR

İşçi konfederasyonları işçilerin yıl başında aldıkları ücreti, vergiler nedeniyle yılın ikinci yarısında alamadıklarına, emekçinin eline daha az ücret geçtiğine dikkat çekiyor. İşçiler çok hızlı bir şekilde bir üst vergi dilimine giriyor. Görüşmelerde, geçen yıllarda yılın son aylarına kadar ikinci vergi dilimine girmeyen birçok işçinin, şimdi mart ayında ikinci vergi dilimine girdiği vurgulanacak. 

YDO’YA GÖRE GÜNCELLEME

İktidar gelir vergisi tarifesini çoğu zaman yeniden değerleme oranına göre güncellemiyor. Bu da çalışanların kayıplarının artmasına neden oluyor. İşçi konfederasyonları, gelir vergisi tarifesinde her yıl açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncelleme yapılmasını da talep edecek. Asgari ücretten vergi alınmaması uygulamasının sürdürülmesi istenecek. 

YÜZDE 10 TALEBİ

İşçi konfederasyonları, ilk vergi basamağı için uygulanacak oranın yüzde 10 olmasını isteyecek.

Emekçilerin ailesiyle birlikte yaşamını sürdürebilmesi için yapacağı eğitim, sağlık, kira, ulaşım gibi temel ve zorunlu harcamalarının gelir vergisinden istisna tutulması da talepler arasında yer alıyor. 

KDV SIFIRLANSIN

Konfederasyonlar, zorunlu temel harcamaların tüketiminden alınan KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesini istiyor. Temel tüketim mallarından alınan KDV’nin sıfırlanması, yurttaşın belini büken dolaylı vergilerin payının azaltılması da talep ediliyor.