DİSK’in Ankara’da düzenlediği ‘Büyük İşçi Buluşması’nda iktidara seslenildi

Emekçiler, Ankara’da düzenlenen “Büyük İşçi Buluşması”nda bir araya geldi. Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Ekonomik kriz yalnızca biz işçilere var. Çekin elinizi soframızdan, çocuğumuzun geleceğinden” dedi.

Emirhan Çoban

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), dün Ankara Anıtpark’ta “Artık yeter, geçinemiyoruz. Gelirde, vergide, ülkede adalet istiyoruz” sloganıyla eylem düzenledi. “Ankara Büyük İşçi Buluşması” başlığıyla yapılan eylem, işçilerin Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’nde toplanmasıyla başladı. Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlayan yurttaşlara, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Alpay Azap, KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala da destek verdi. Halaylarla başlayan yürüyüş, üyelerin sloganlar eşliğinde Anıtpark’a yürüyüşüyle devam etti. “Azrail” figürünü temsilen siyah kıyafet giyen ve ellerinde tırpan tutan sendika üyeleri, “Azrail ölümle, zulüm vergi ile gelir, İşçinin kanını vergiler emdi, Vergideki adaletsizlik işçiye azrail oldu” dövizleriyle önden yürüdü. 4 işçi ise temsili olarak arkalarında tabut taşıdı. Tabutun üzerinde, “Ölen:İşçi, ölüm sebebi vergi dilimi” yazısı yer aldı. Anıtpark’a varan işçiler, davul ve zurna eşliğinde halay çekti. 

‘KARA TABLO AKP İKTİDARININ SUÇU’

Tüm sendikalılar adına basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu konuşmasına, İsrail’in saldırılarına karşı Filistin ve Lübnan’ın yanında olduklarını söyleyerek başladı. Gelirde, vergide ve ülkede adalet istediklerini vurgulayan Çerkezoğlu, “Bu kara tablo, ülkeyi 22 yıldır yöneten AKP iktidarının tercihlerinin sonucudur. Bu kara tablo, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı altında adım adım inşa edilen tek adam sisteminin sonucudur” dedi. 

‘KRİZ YALNIZCA BİZLER İÇİN VAR’

Türkiye’de yanlış ekonomik politikalar sonucu ortaya çıkan ekonomik krize ilişkin konuşan Çerkezoğlu, “Ülkede bir ekonomik sıkıntı var. Kriz bizler için var. Enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk bizler için var. Hayatta kalmaya çalışan esnaf için var. Tenceresini kaynatamayan kadınlar için var ama en fazla gençler için var. Sadece bugünü değil, geleceği karartılan gençlerimiz için var” ifadelerini kullandı. 

‘ENFLASYON DÜŞECEK SÖYLEMİ KOCA BİR YALAN’

Çerkezoğlu, AKP iktidarının yıllar geçtikçe enflasyonun düşeceğine ilişkin söylemlerinin “koca bir yalan” olduğunu söyledi. Enflasyonun sebebinin ücretler olmadığına dikkat çeken Çerkezoğlu, “Bu ülkede enflasyonun sebebi koca şirketlerin aşırı kârları. Enflasyonun altında bir yandan ücretlerimiz ezilirken diğer yandan da dünyanın en adaletsiz vergi sisteminin olduğu ülkede yaşıyoruz. Eğer daha fazla vergi toplamak istiyorsanız, kâr rekoru kıran şirketlere bakın. Çekin elinizi soframızdan, çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğinden” diye konuştu. 

‘TOPLANAN VERGİLER İŞE YARAMIYOR’

Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Topluyorlar bu vergileri de ne yapıyorlar bir bakalım. Bizden topladıkları o vergileri emeklilikte bizim için harcıyorlar mı? Herkesin ücretsiz sağlık alabilmesi içim harcıyorlar mı? Aç karnına okula giden çocuklarımızın kirli tuvaletlere mahkum edildiği düzene karşı çıkıyoruz” dedi.

İŞÇİLER TALEPLERİNİ PANKARTLA DİLE GETİRDİ

İşçiler, taleplerini meydana astıkları büyük bir pankartla dile getirdi. Pankartın üzerinde şu ifadeler yer aldı:

“. Gelir vergisi ilk dilim oranı yüzde 10’a düşürülsün

. Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı kadar artırılsın

. Asgari ücret vergi istisnası işçi lehine uygulansın

. İşverenlere verilen 5 puan SGK prim desteği işçilere de verilsin

. Damga vergisi kaldırılsın.”