CHP'li Mahir Polat'tan yoksulluk verilerine tepki! 'TÜİK ve Aile Bakanlığı verileri çelişiyor'

TÜİK'in yoksul sayısının 2023 yılında azaldığını açıklamasının ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım alan hane sayısındaki artışı duyurdu. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, her iki kurumun verilerinin derin yoksulluğu göz ardı ettiğini ve TÜİK'in gerçeklikten kopuk olduğunu belirtti. Polat, yoksulluğun gözle görülür hale geldiğini vurguladı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılında yoksul sayısının 12 milyon olduğunu, 2023 yılında ise bu rakamın 11 milyon 303 bine düştüğünü açıkladı. Öte yandan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal yardım alan hane sayısının arttığını duyurdu. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Her iki kurumun verileri, yaşanan derin yoksulluğu göz ardı ediyor. TÜİK’in verileri, kendi yarattıkları gerçeklikten tamamen kopmuş durumda” ifadelerini kullandı.

DESTEK ALAN HANE SAYISI 729 BİN ARTTI

TÜİK, 2023 yılında yoksul sayısının bir önceki yıla göre 693 bin kişi azaldığını belirtirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2023 yılında sosyal yardım almak zorunda kalan hane sayısının 2022 yılına göre 500 binin üzerinde artarak 4 milyon 989 bine çıktığını duyurdu. Bakanlık, 2022 yılında 4 milyon 419 bin haneye sosyal yardım sağlamıştı.

Derin yoksullukla mücadele eden ve hane geliri asgari ücretin üçte biri olan 5 bin 666 TL’nin altında kalan hanelere verilen aile destek programı kapsamında, 2022 yılında 3 milyon olan hane sayısının 2023 yılında 1 milyon artarak 4 milyona ulaştığına dikkat çeken Polat, elektrik faturasını ödeyemeyen hane sayısının 2022 yılına göre arttığını belirtti. 2022 yılında 3 milyon 690 bin hane elektrik tüketim desteği alırken, bu rakam 2023 yılında 4 milyon 419 bine yükseldi.

YOKSULLUK VERİLERİ AFRİKA'DAN YÜKSEK

Açıklanan verilere göre Türkiye’deki derin yoksulluk oranı bazı Afrika ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha yüksek bir seviyede yer alıyor. Türkiye'nin nüfusunun 85 milyon olmasıyla birlikte, 4 milyon derin yoksul, ülke nüfusunun yüzde 4,7'sine denk gelirken bu oran Afrika ülkeleri Tanzanya'da yüzde 3,9, Madagascar'da yüzde 3,2 ve Uganda'da ise yüzde 3 olarak kaydedildi.

EKONOMİK GERÇEKLER VE TÜİK VERİLERİ

TÜİK’in verilerine karşı çıkan Polat, “Devletin iki kurumundan hangisi doğru bilgi veriyor? Yaşanan ekonomik kriz, işsizlik, düşük ücretlerle çalışma ve yüksek enflasyon göz önüne alındığında, kimse yoksulluğun azaldığını iddia edemez. Yoksulluk artık gözle görünür bir hale geldi. TÜİK verileri gerçeklikten tamamen kopmuş durumda. TÜİK, enflasyonu düşük göstererek emeklinin, işçinin ve memurun maaşından kesinti yapıyor. Şimdi de yoksulluğu görmezden gelmek istiyor. Devletin bir kurumu rakamları süsleyerek bu durumu gizleyebileceğini sanıyor. Ancak derin yoksulluğun acı gerçeğini hiçbir şekilde saklayamazsınız” dedi.

DERİN YOKSULLUK NEDİR?

Derin yoksulluk: Kişilerin açlık sınırı altında olup en temel hak ve ihtiyaçlarına erişemediği yoksulluk halidir.