750 liralık ‘katkı’ için kulis bolluğu
İktidarın, özellikle kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeye yurttaştan gelen yoğun tepkiler üzerine geri çekmek zorunda kaldığı “vergi torbasının” aynı şekilde yeniden Meclis’e gelmesi düşük olasılık görülüyor.
Mustafa ÇakırTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun önceki günkü toplantısı başladığında AKP teklifi yasalaştırmakta kararlıydı. CHP’nin “alt komisyon kuralım, teklifi yeniden değerlendirelim” önerisi bile reddedildi. AKP’liler görüşmelerin gece boyunca devam edeceğini belirterek, düzenlemenin yasalaştırılmasında kararlı olunduğunu dile getirdi. Ancak görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. Erdoğan’ın talimatıyla görüşmelerin sonlandırılmasında yurttaştan gelen yoğun tepkilerin etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Yurttaşlar günlerdir bankalara arayarak kart limitlerini 100 bin liranın altına çekiyordu. Teklife ilişkin etkli analizinde, limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarından maktu tutarda katılım payı alınmasından 13.1 milyar TL geleceği belirtiliyordu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin bütçe sonrasında yeniden değerlendirileceğini söyledi. Meclis’te bütçe görüşmeleri kasım-aralık aylarında sürecek. Teklif eğer yeniden gelirse 2025 yılına kalacak. Ancak AKP’nin bu teklifi aynı şekilde bir daha getirmeyebileceğine de dikkat çekiliyor. Eğer yeniden gündeme gelirse de kredi kartlarına yönelik maddede mutlaka değişiklik yapılması bekleniyor. Bu konuda çeşitli formüller dile getiriliyor. Bu formüller de şöyle: 1- Katkı payı alınacak kart limitinin 100 bin liradan 200-250 bin liraya çıkarılması. 2- Katkı payı tutarının 750 liradan 375 liraya indirilmesi. 3- Katkı payının yarısının yurttaşlar, yarısının bankalar tarafından karşılanması. 4- Katkı payının tamamının bankalar tarafından karşılanması.
Formüllere karşın teklifin bu maddesinin yeniden gündeme gelmesi düşük olasılık olarak görülüyor. Öte yandan teklifin içerisinde Çinli Chery otomobil firmasına da yer verilmesi beklenen Samsun’da OSB kurulmasına yönelik düzenleme de bulunuyor. İktidarın bu maddeyi yasalaştırmak istediğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle de teklif yeniden gelmese bile bu maddenin başka “torba teklifler” içerisinde yeniden Meclis gündemine getirileceği vurgulanıyor.