'30 bin yazılımcı Türkiye’yi terk etti' haberine Bakan Varank'tan tepki: Terk ederek değil, uzaktan çalışmayla Türkiye'de yaşayarak...

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, 2021’de Türkiye'den 30 bin yazılımcının yurtdışına gittiğini belirtmişti. Bu açıklamaya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan tepki geldi. Varank, "Evet, şu an Türkiye'den yurtdışına çalışan gençlerimiz var. Özellikle uzman arkadaşlarımız var. Bunların birçoğu ülkeyi terk ederek değil, uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak, yurtdışında çalışmalarına devam ediyorlar" dedi.

AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ATO Congresium'da düzenlenen Siber Güvenlik Haftası açılış programında konuştu. 

Hayatı her yönüyle hızlı bir şekilde değiştiren dijitalleşmenin, kötüye kullanımıyla maddi ve manevi büyük zararlara yol açabildiğini söyleyen Varank, siber saldırıların kritik altyapılara ciddi hasarlar verebildiğine işaret etti.

Varank, şunları kaydetti:

"Kritik hizmetlerin kısmen ya da tamamen devre dışı kalmasını sağlayarak toplumsal düzeni bozma veya ülke güvenliğini tehlikeye sokma potansiyeli taşıyor. Ciddi can ve mal kaybına sebep olabiliyor. Sınırların olmadığı siber dünyada özellikle konum tespitinin de daha zor olması sebebiyle saldırganlar, maalesef çok daha cüretkâr davranabiliyorlar. Bu durum siber dünyanın, savaş için kullanılmasını daha cazip hale getiriyor."

Kalkınma ajanslarında "siber vatan" olarak ifade ettikleri bir eğitim programı uygulamaya aldıklarını aktaran Varank, bu programı başarıyla bitiren gençlerin sektörün her alanında çalışabileceğini ifade etti. 

"TERK EDEREK DEĞİL, UZAKTAN ÇALIŞARAK..."

Varank, konuşmasının devamında, Türkiye'den 2021 yılında 30 bin yazılımcının gittiğine dair haberler üzerine değerlendirmede bulundu. "Bir iki gündür medyada denk gelmişsinizdir. Türkiye'den 30 bin yazılımcının gittiğine dair bir haberi, özellikle muhalif basın paylaşmaya çalışıyor" diyen Varank, "Bu haberin kaynağına baktığınızda, 'Bu rakamı kim takip etmiş, gerçekten gitmiş mi' diye incelediğinizde, altının boş olduğunu görebiliyorsunuz. Biz bu rakamları takip ediyoruz. Evet, şu an Türkiye'den yurtdışına çalışan gençlerimiz var. Özellikle uzman arkadaşlarımız var. Bunların birçoğu ülkeyi terk ederek değil, uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak, yurtdışında çalışmalarına devam ediyorlar. Bunu da yanlış bir iş olarak görmüyorum. Bizim vatandaşlarımızın, uzmanlarımızın yurtdışında tecrübe kazanmaları, farklı firmalarda deneyim elde etmelerini de aslında kazanç olarak görüyoruz" dedi.

Varank, Türkiye'de yazılımcıya ihtiyaç olduğunu ve bunun için gerekli her adımın atıldığını vurgulayarak, "Ama bir kısım vatandaşlarımız yurtdışında çalışmak isteyebilirler. Onların elde ettiği tecrübelerin de biz bir kayıp olduğuna inanmıyoruz. O tecrübelerin gelecekte bu ülkeye yine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ama şunun altını çizmemiz lazım; 'Son bir yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru bir ifade değil. Bu, altı boş bir rakam. Bu kadar yazılımcı yurtdışına gitmiş değil" diye konuştu.