Valilik 'Yıkılsın', MEB 'Yıkılmasın' diyor

Samandağ’da bulunan Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulu’nda yaşananlar MEB’in plansızlığını gözler önüne seriyor.

Taylan Gülkanat

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “talimat” aldığını belirterek, depremin etkisinde kalan 11 ilde, deprem öncesi sahip olunan derslik sayısının yüzde 10 fazlasına 25 Eylül 2025 itibarıyla ulaşılacağını ifade etmişti. Buna karşın depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay’da okulların çoğunda tadilat ve güçlendirme sürüyor, eğitim öğretim sağlıklı bir şekilde yapılamıyor. MEB ihaleleri geç yapıyor, derslikleri ise çoğunlukla hayırseverler yaptırıyor.

Hatay, Samandağ’da bulunan Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulu’nda yaşananlar da MEB’in plansızlığını gözler önüne seriyor. Valilik okulun yıkılması gerektiğini söylüyor. MEB ise tekrar güçlendirme istiyor. 

‘YARI ŞANTİYE BİNALARDA EĞİTİM’

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Hatay’da depremin etkisindeki eğitime ilişkin Cumhuriyet’e konuştu. Birçok okulun inşaatına bile başlanmadığına, başlanmış olanların yarım bırakıldığına dikkat çeken Özbay, “Çocuklar, eğitim emekçileri yarı şantiye sayılabilecek binalarda ders işlemek zorunda bırakılmıştır. Deprem bölgesinde hayatta kalma mücadelesi veren öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin bu zor şartlar altında daha fazla mağdur edilmesi kabul edilemez” değerlendirmelerinde bulundu.

‘210 OKUL YIKILDI’

Hatay’daki eğitimin son durumuna ilişkin sayısal verileri paylaşan Özbay, kentte yıkılan okul sayısının 210, orta hasarlı okul sayısının 180 olduğunu belirtti. Eğitimin sürdürülebilmesi için 88 prefabrik okulun kurulduğunu ifade eden Özbay, 100’ün üzerinde okulda ise ikili eğitim yapıldığını kaydetti.