Türkiye genelinde 4 binin üzerinde okul çok riskli: Binalar alarm veriyor, iktidar duyarsız

Kahramanmaraş’ta meydana gelen çifte deprem felaketi eğitimi de vurdu. On binlerce can kaybının yaşandığı deprem sonrası uzmanlardan uyarılar gelirken Jeoloji Mühendisleri Odası’nın raporuna göre, Türkiye genelinde 4 bin 159 okul, yüksek deprem riski alanında, 191 okul ise 50 metrelik fay sakınım bandı içinde yer alıyor.

Figen Atalay

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremler eğitimi de vurdu. 11 ili kapsayan deprem bölgesinde 95 okul ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Yakınlarını, evlerini kaybeden çocuklar okulsuz da kaldı.

93 BOŞALTILDI AMA...

Türkiye deprem gerçeğiyle bir kez daha ağır bir bedel ödeyerek yüzleşirken İstanbul’da ilk etapta depreme dayanıksız olan 93 okul geçtiğimiz günlerde boşaltıldı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), ülke genelinde 4 bin 159 okulun deprem riski yüksek alanlarda bulunduğunu açıkladı. JMO tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde 191 okulun doğrudan fay hattı üzerinde yer aldığı ifade edildi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın “Türkiye’nin Deprem Riski En Yüksek Alanlarında Kalan Okullarımız” başlıklı raporunda, Milli Eğitim Bakanlığı da göreve çağrıldı, “İstanbul’daki 93 okul yetmez, Türkiye’de diğer deprem riski yüksek alanlardaki okullarda acilen deprem performans analizlerinin yapılmasına ihtiyaç var” denildi.

ÇALIŞMALAR PAYLAŞILMALI

Türkiye Diri Fay Haritası ile AFAD Başkanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre 0.50g ve üstü ivme değerleri baz alınarak oluşturulan risk haritasına göre bu alanlarda kalan okul, hastane, idari yapılar, kritik altyapı tesisleri ve konutların öncelikle gözden geçirilmesi gerektiği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi: “Okullarımızın yüzde 8.5’ni oluşturan 4 bin 159’u yüksek ivme değerleri ile karşılaşma olasılığı bulunan alanlar üzerine inşa edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öncelik sırası da dikkate alınarak söz konusu okulların gözden geçirilmesi, fay sakınım bandı içinde olanlar ile zayıf mühendislik özellikleri sahip, jeolojik sakıncalı alanlar üzerine inşa edilmiş okul binalarının yıkılarak daha güvenli alanlara taşınması, diğer alanlarda kalan okul binaları için ise kapsamlı deprem performans analizlerinin yapılarak yeterliliklerin gözden geçirilmesi ve AFAD Başkanlığı’nın da söz konusu okullar hakkında yapılan çalışmaları kamuoyu ile periyodik olarak paylaşması gerekmektedir.”

ÇÜRÜK BİNALARDA EĞİTİME DEVAM!

Bazı özel okulların velileri, çürük olduğunu düşündükleri okul binalarının analizi için başvurmadık kapı bırakmadı ancak henüz sonuç alamadı. Fay hattı üstüne yapılmış bir özel okulun velilerinin, uzaktan eğitime geçme, güvenli bir alanda konteyner okulda eğitim verilmesi gibi önerileri geri çevrildi. Bazı veliler, hiçbir sonuç alamayınca çocuklarını okula göndermeme kararı aldı ve nakil yapabilecekleri okul arayışına girdi.

‘KİMSEDEN SES YOK’

İstanbul Kadıköy’de, Bağdat Caddesi’nde bulunan bir özel okulun velileri de haftalardır seslerini duyuramamanın tepkisi içinde. 1985 yılında 3 katlı bir bina olarak yapımı tamamlanmış, sonraki yıllarda 2 kat eklenmiş okulun velileri, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Kadıköy Belediyesi’ne başvurduk. Başvurularımız İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne aktarıldı. Her ikisinden de ses yok. İstanbul Valiliği ve CİMER başvurularımız var. Onlardan da bir yanıt gelmedi” ifadelerini kullandı.