Tabelayı kaldırmakla sorun çözülmüyor!
Sarı: “Yine 3 müdür yine 3 farklı okulun öğretmenleri yine 3 farklı okulun öğrencileri aynı binada sorunun çözümü, tabelanın kaldırılması olmuş. Sayın Bakana buradan çağrıda bulunuyorum, gözlerinizi kapatınca sorunlar çözülmüş olmuyor.
Ece İçmez2024-2025 eğitim-öğretim yılı, okul binalarındaki yetersizlik, ısınma sorunları ve hijyen eksiklikleri gibi ciddi problemlerle devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı 2025 yılı bütçesinden en büyük payı aldı.
Bakan Yusuf Tekin’in “Yıllar sonra dönüp baktığında okul hayatına nasıl başladığını anımsayacaksın, çok eğlen” dilekleri öğrencilerin karşılaştığı zorlukları gidermeye yetmedi.
Son olarak Balıkesir’de Yunus Emre Ortaokulu, Namık Kemal İlkokulu ve Naim Süleymanoğlu Ortaokulu’nun aynı binada eğitim almasını CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi olarak sundu.
CHP Milli Eğitim Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Suat Özçağdaş ise MEB’in bütçesinin öğrencilerin, öğretmenlerin, akademisyenlerin, eğitim emekçilerinin ve ailelerinin sorunlarını çözmekten uzak olduğunu belirtti.
Eğitim de sorunlar bitmezken, öğrenciler, 1 binada 3 okul olarak okumaya çalışıyor, ısınma problemi yaşayan öğrenciler ise derslere montlarla giriyor. Hijyen sorunu ve okullarda 1 öğün yemek tartışmaları ve taşımalı eğitim sorunları sürerken
“SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ”
Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanlığı, üniversiteler ve diğer Bakanlıklara ayrılan kaynaklarla birlikte eğitim bütçesinin, 2 trilyon 186 milyar 575 milyon 227 bin lira olarak belirlendiğini belirten Bakan Yusuf Tekin’in açıklaması sonrası MEB bütçesinin 1.4 trilyon lira olarak ayrıldığını ifade eden CHP Milli Eğitim Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Suat Özçağdaş, bütçe konusunda öğrencilerin, öğretmenlerin, akademisyenlerin, eğitim emekçilerinin ve ailelerinin sorunlarını çözmekten çok uzak olduğunu belirterek, “Bu bütçe ile ikili eğitim sonlandırılamaz, birleştirilmiş okullar sorunu çözülemez. Taşımalı eğitim sorunları çözülemez. Çocuklarımıza bir öğün ücretsiz yemek, bir bardak temiz su verilemez. Yeterli öğretmen ataması yapılamaz, mülakat mağdurlarının sorunları çözülemez. Üniversite öğrencilerinin barınma, beslenme, burs, eğitim, eğlence vb. yaşamsal sorunları ve beklentileri giderilemez” açıklamasında bulundu.
BAKAN TEKİN ÖĞRENCİLERE MEKTUP YAZMIŞTI
Bakan Tekin 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için öğrencilere mektup yazmış “Yıllar sonra dönüp baktığında okul hayatına nasıl başladığını anımsayacaksın. Sana güzel ve başarılı bir eğitim yılı diliyorum. Okulunda çok eğlen, bol bol öğren ve her gününü keyifle geçir“ ifadelerini kullanmıştı.
SORUNLAR DEVAM EDİYOR
Eğitimde yaşanan sorunlar, ülkenin farklı köy ve şehirlerinde gün yüzüne çıkıyor.
Gazetemizin daha önce gündeme getirdiği haberler arasında yer alan İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Sasalı anaokulu, ilkokulu ve ortaokulu öğrencilerinin Çiğli Fen Lisesi’nde eğitim görmeleri hem öğrencileri hem velileri zor durumda bırakmıştı. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde ise Özgiller Dalan İlkokulu’nun öğrencileri, Şemikler Girne Ortaokulu’na taşınması da velilerin çocuklarını karanlıkta cep telefonu ışığıyla aramalarına sebep olmuştu.
Bornova’da bulunan Şehit Musa Can İlk ve Ortaokulu ile Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kalorifer sistemleri tamamlanmadığı için yaklaşık 1000 öğrenci soğuk sınıflarda atkı, bere ve montla ders işlemek zorunda kalmıştı. Yine Torbalı’da Taşkesik, Eğerci ve Yeşilköy gibi köylerdeki okullarda öğrenciler ve öğretmenler, modern ısınma sistemlerinin eksikliğini yaşayarak sobalı eğitim görüyor.
“GÖZLERİNİZİ KAPATINCA SORUNLAR ÇÖZÜLMÜŞ OLMUYOR”
Balıkesir’de ise Yunus Emre ortaokulu Namık Kemal ilkokulu, Naim Süleymanoğlu ortaokulunun bir binada eğitim veriyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle de bir soru önergesi veren CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, “Yine 3 müdür yine 3 farklı okulun öğretmenleri yine 3 farklı okulun öğrencileri aynı binada sorunu çözümü tabelanın kaldırılması olmuş. Sayın Bakana buradan çağrıda bulunuyorum, gözlerinizi kapatınca sorunlar çözülmüş olmuyor. Çocuklar için çözdüğünüz konu bu mudur? Tabelayı kaldırmak mı?“ diye sordu.
BÜTÇE TEPKİSİ
Eğitim-Sen İzmir 2No’lu Şube Başkanı Zeliha Danyeli, MEB bütçesinin, devlet okullarının temel ihtiyaçlarını görmezden geldiğini ifade ederek, “2020 yılında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne ayrılan bütçe 10,1 milyar TL iken, 2021’de 11,9 milyar lira, 2022 yılında ise neredeyse iki katına çıkarak 20,6 milyar lira olmuştur. 2023 yılında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün harcaması 41,7 milyar TL’ye ulaşırken, 2024 yılında belirlenen 79,7 milyar liranın büyük bölümü yılın ilk 10 ayında harcanmıştır. Söz konusu artış eğiliminin 2025’te artarak devam edeceğini göstermektedir” dedi.
BAKANLIK BÜTÇESİ ARTTI, ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı, 2025 yılı bütçesi önemli bir artış sağladı. 2 trilyon 186 milyar TL’lik bütçe ile eğitimde altyapı sorunlarının çözülmesi, hijyen koşullarının iyileştirilmesi, eğitimdeki eşitsizliklerin giderilmesi ve öğrencilerin daha iyi koşullarda eğitim alabilmesi için bu bütçenin etkin bir şekilde kullanılması büyük önem taşıyor ve öğrencilere daha iyi hizmet sunulması bekleniyor.
1 ÖĞÜN YEMEK TARTIŞMASI SÜRÜYOR
Diğer yandan, okullarda ücretsiz bir öğün yemek verilmesi talebi de hala gündemde. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan oylamada, CHP, İYİ Parti ve DEM Parti tarafından verilen ücretsiz yemek önergesi reddedildi. Fakat öğrenciler ve veliler bu durumun acilen çözümü için bekleyişlerini sürdürüyor.