Öğrenciler yine iş başında
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki ve teknik eğitimde piyasacı anlayışını sürdürüyor.
Aytunç ÜrkmezEn dikkat çeken kurumlardan olan MESEM’ler aracılığıyla öğrencilerin özel sermayeye ucuz işgücü olarak gönderilmesinin önü açıldı. Söz konusu kurumlarla eğitim öğretimin okul binaları yerine fabrika ve atölye gibi üretim yerlerinde gösterilmesi sağlanırken öğrenciler de öğretmen yerine usta başlarının sorumluluğuna devredildi. MESEM “çarkı” kapsamında öğrenciler haftanın bir günü okula diğer günleri ise sanayi işletmesinde çalıştırılıyor. Bu işletmelerde 16 yaş altı öğrenciler, staj adı altında denetimden ve kontrolden yoksun bir biçimde ağır işlerde ter döküyor.
8 BİN SÖZLEŞME FESHEDİLDİ
Ağır koşullar altında eğitimin verilmesi ise öğrencilerin iş cinayetleriyle yaşamlarına mal oluyor. Bu kapsamda 2023-2024 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla Eylül 2023’ten beri toplam yedi öğrenci ucuz işgücü olarak staj yaptıkları işyerlerindeki ihmaller sonucunda yaşamını yitirdi. Bunun üzerine MEB, 94 bin 301 işletmeye yönelik denetimlerde, iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uymayan 8 bin 406 işyeri ile sözleşmesini feshetti. Bu işletmelere, gerekli koşullar sağlanana kadar staj ya da beceri eğitimleri için öğrenci gönderilmeyecek. Sözleşmesi feshedilen işyerlerindeki öğrenciler ise yeni işletmelerde eğitimlerine devam edecek.
Diğer Haberler
-
85 bin 842 öğrenci MEB dışı özel kurumların kurslarında eğitimlerini sürdürüyor: Çocuklar nerede? -
MEB’in ‘gizlice yürüttüğü’ müfredat çalışmasının son aşamasına gelindi: ‘Amaç laikliği bitirmek’ -
MEB’e açılan ‘ücretsiz yemek’ davası reddedildi... Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’ndan tepki: ‘Sağlıklı beslenme çocukların temel hakkı’