LGS tercih sonuçları açıklandı mı? Lise tercih sonuçlarına nereden, nasıl bakılır?

Liseye geçiş yapmak için tercih yapan öğreciler LGS tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağını ve LGS tercih sonuçlarına nereden, nasıl bakacağını merak ediyor. 19 Temmuz'da sona eran LGS tercihlerinin açıklanacağı tarih araştırılıyor. Peki, LGS tercih sonuçları açıklandı mı? Lise tercih sonuçlarına nereden, nasıl bakılır?

cumhuriyet.com.tr

LGS tercih sonucu ne zaman açıklanacak, LGS tercih sonucuna nereden bakılır? LGS tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağını ve LGS tercih sonuçlarına nereden, nasıl bakacağını merak ediyor. 19 Temmuz'da sona eran LGS tercihlerinin açıklanacağı tarih araştırılıyor. Peki, LGS tercih sonuçları açıklandı mı? Lise tercih sonuçlarına nereden, nasıl bakılır? İşte ayrıntılar...

LGS TERCİH SONUÇLARI AÇIKLANDI MI?

Liselere Geçiş Sistemi tercih sonuçları MEB'in takvimine göre 24 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak. Sonuçların ilanının ardından nakil süreci de başlayacak.

LİSE TABAN PUANLARI BELLİ OLDU MU?

Kontenjan tablolarının yanı sıra 2022’de söz konusu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler de açıklandı.

2023 taban puanları ve yüzdelik dilimleri tercihlerin ardından ek yerleştirmelerde belli oluyor. Öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih edecekleri okullar hakkında fikir edinebilecek.

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

“Yerel yerleştirme” işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak.

Değerlendirmede, eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme gerçekleştirilecek.

TÜM ÖĞRENCİLER YEREL YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ YAPACAK

Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercihte bulunamayacak.

İLK EKRAN YEREL YERLEŞTİRME İÇİN AÇILACAK

Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek.

Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplam 20 okul tercihinde bulunabilecek.

NAKİLLER İKİ DÖNEM SÜRECEK

Geçen yıl olduğu gibi yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak. Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK

OHAL kapsamında 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023’te 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde “pozitif ayrımcılık” uygulanacak.

Bu illerdeki öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2022-2023 eğitim öğretim yılının birinci dönemini tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecek.

Ayrıca bu illerin dışındaki illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise “kayıt alanında” olarak tercih edebilecek.

Tercih dönemlerinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etmiş ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin, bulundukları il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

Tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Yerleştirmeye esas nakillerde ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.

TERCİH ROBOTLARI ÖĞRENCİLERE DESTEK OLACAK

Yerleştirme sürecinde tercih listelerinin elektronik ortamda yapabilmesi için hazırlanan iki ayrı tercih robotu, birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil sonuçlarına göre güncellenerek süreç bitene kadar erişime açık olacak.