İlk tatil zili yarın çalacak
Elitok: “Tatili hem öğrencinin hem de ebeveynlerin verimli geçirebilmeleri için yemekleri birlikte yemelerini, aralarındaki etkileşimi ve paylaşımı artırmalarını öneririm.”
Şevval AydoğanMillî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen için ilk ara tatil zili yarın çalacak. Öğrenciler yarın son derste çalacak zil ile beraber ara tatile başlayacak ve 15 Kasım’da ders başı yapacak. Öğrencilerin dört gözle beklediği ara tatil, aileleri ise “9 günlük tatili nasıl değerlendirmeliyiz?” telaşına yöneltiyor. Uzmanlar, tatilin nasıl geçirileceği konusunda aile ve çocuk arasında olumsuzluk yaşanmaması için tatili çocuğun istekleri de göz önüne alarak beraber planlanması gerektiğini söylüyor. Ebeveyn ve çocukların 9 günlük ara tatilde neler yapabileceğini Uzman Klinik Psikolog Melissa Elitok ile konuştuk.
AİLE İÇİ PAYLAŞIM ARTMALI
Verimli bir ara tatilin hem sorumlulukları hem de dinlenmeyi ve eğlenmeyi içerdiğini söyleyen Elitok, “Ara tatilde öğretmenlerinin verdikleri ödevleri yaparak sorumluluklarını yerine getireceklerdir ama bir yandan da sosyalleşmeyi ihmal etmemeleri gerekiyor. Dönem içinde ebeveynin iş yoğunluğu ve çocuğun okul programı sebebiyle yeterince bir araya gelemiyorlarsa bu tatili her iki tarafında verimli geçirebilmeleri için yemekleri birlikte yemelerini, aralarındaki etkileşimi ve paylaşımı arttırmalarını öneririm”dedi.
SOSYALLEŞMEK ÖNEMLİ
Çocukların yaşıtlarıyla bir araya gelmesinin de önemli olduğunu söyleyen Elitok, “Çocuğun da ailesiyle vakit geçirmesinin yanı sıra yaşıtlarıyla sosyalleşebilmesi, yaşına ve içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun oyunlar oynuyor olması gerekiyor. Ebeveynlerinin gözetiminde arkadaşlarıyla buluşması, sosyalleşmesi veya hobileri varsa bunları yerine getirmesi bu tatil sürecinde hem dinlenmesini hem de sosyal açıdan verimli geçirmesini sağlayacaktır” diye konuştu.
EKRAN SÜRESİNDE BİR ARA YOL BULUNABİLİR
Çocukların tatilde geçireceği ekran süresi konusunda değerlendirmelerde bulunan Elitok, “Çocukla müzakere edip bir ara yol bulunarak, belirli süreler boyunca çocuğun ekranla teması sağlanabilir. Geri kalan vakitte de bilgisayar veya telefon oyunları yerine farklı aktiviteler koymak çocuğun ekran süresini kısaltacaktır. Mesela aileyle birlikte oynanan oyunlar, kutu oyunları, birlikte dışarı çıkmak, yürüyüş yapmak, bir oyun parkına gitmek boş vakitleri doldurmak için eğlenceli yöntemler olabilir” ifadelerini kullandı.