Eğitim enkaz altında! Uzaktan eğitim kararı sorunu çözmüyor: Bilgisayar yok, internet yok, kitap yok...

Akademisyenler, araç gereçleri enkaz altında kalan, sağlıklı barınma imkânı bulunmayan öğrenciler için uzaktan eğitim kararının yetersiz olduğunu belirtiyor.

Rıfat Kırcı

11 ili etkileyen ve en az 46 bin yurttaşın yaşamını yitirdiği depremler sonrası üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi. İlk yapılan açıklamalarda eğitimin nisan ayına kadar uzaktan yapılacağı belirtildi. Daha sonra YÖK’ten yapılan açıklamada ise nisan ayında hibrit eğitim modelinin değerlendirilebileceği belirtildi. Eğitimin ne zaman normale dönüleceği henüz kararlaştırılmış değil. 

"EĞİTİMCİLERE İNİSİYATİF VERİLMELİYDİ"

Uzaktan eğitim kararının planlanmadan alındığını belirten akademisyenler pek çok eksiğin olduğunu ve binlerce öğrencinin sağlıklı alanların dışında kaldığını belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Cumhuriyet’e şöyle konuştu: “Öğretim görevlilerine inisiyatif verilmeliydi. Öğretim üyeleri de öğrencilerin koşullarına uygun formül üretebilir. Bazı öğrenciler depremden sonra hâlâ barınacak sağlıklı alanlar sağlayabilmiş değil. Bir öğrencim Ankara’ya akrabalarının yanına taşınmak zorunda kaldı. Burada 3 aile kalıyorlar. 25 kişi aynı evde. Bu öğrenci uzaktan eğitime nasıl katılacak? Çocukların bilgisayarı yok, en az 50 GB internete ihtiyaçları olacak. Bu faturayı ödeyebilecekler mi? Sadece depremzedeler için değil uzaktan eğitime ayrılan tüm öğrencilere internet erişimi verilmesi gerekiyor. Zaten 2 yılını pandemide kaybetmiş çocuklar bir kez daha uzaktan eğitime alındı. Öğrencilerin yüzde 80’i depremzede değil. Depremzede öğrenciler için de kütüphaneler, belki konteynerlerde ders çalışabilecekleri alanlar kurmak gerekiyor.” 

"NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ"

Deprem bölgesinde yer alan İnönü Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Azim Öncü de deprem sonrası ortaya çıkan eğitim sorunlarına ilişkin görüşlerini paylaştı:

“500 öğrencinin dersine giriyorum. Hukuk fakültesi binamız etkilendi, öğrencilerimiz etkilendi. Uzaktan eğitimin ne şekilde yürütüleceği hakkında herhangi bir karar yok. Bana ulaşan birçok öğrenci var ki hâlâ çok zor şartlarda yaşayanlar, hâlâ ayağında bir terlikle idare edenler var. Bu öğrencilerin bilgisayarı yok, interneti yok, kitapları yok. Uzaktan eğitim kararı alınca bu sorunlar çözülmüyor. Şimdi bu kararı aldık, peki eylülde ne yapacağız? Ne yapılmalı? Ben hocaları olarak ne yapacağımı gerçekten bilemiyorum. En azından 100 adet bilgisayar bağışı kampanyası yaparız.”