Bakanlık 2023’ün öğretmen atamalarını yapmadan 2024 KPSS sonuçları açıklandı

Kuruoğlu: "İster mülakat sonuçlarından ister yargı kararından kaynaklı yaşanılacak tüm sıkıntıların sorumlusu Yusuf Tekin’dir. Hiç kimse bu sorumluluktan kaçamaz.”

Taylan Gülkanat

Geçen yıl yapılan KPSS sonuçlarının açıklanmasının üzerinden bir yıl geçti, 20 bin öğretmenin atamasına ilişkin süreç halen tamamlanmadı. Bu yıl 1 Temmuz’da başlayan mülakat süreci 10 Ağustos’ta sona erdi ancak mülakat sonuçları halen açıklanmadı. Atama bekleyen öğretmenler 2023 yılı mülakat sonuçlarının açıklanmasını beklerken, Milli Eğitim Bakanlığı da (MEB) Danıştay’ın mülakatların devamına ya da kaldırılmasına ilişkin kararını beklediklerini, bu yüzden sonuçları açıklamadığını duyurdu. Dün ise henüz 2023 mülakat sonuçları açıklanmamışken ÖSYM tarafından 2024 KPSS sonuçları açıklandı. 

Konuya ilişkin gazetemize konuşan eğitimci Özgür Bozdoğan, “2024 KPSS sonuçlarının öğretmenler açısından anlamı kalmadı. Çözüm KPSS puanına göre atama yapmaktır” dedi.

'MEB, MÜLAKATTA ISRARCI’

MEB’in mülakat konusunda ısrarcı bir tavır izlediğini belirten Bozdoğan, “Mülakatın ağırlığını yüzde elliye indirdik demek sorunu çözmüyor. Burada mesele mülakatın hâlâ belirleyici olması. MEB, Danıştay'a mülakatın iptaline yönelik davaların açıldığını bildiği halde mülakat konusunda ısrar etti. Davalar açıldıktan sonra mülakatları yaptı. Adli tatil var, Danıştay’a açılan davaların sonuçlanmasının ortalama süreleri var. Bu yüzden bakanın ‘Siyasiler, sendikalar bunu yargıya taşıdı. Biz 9 Eylül'e göre hazırlığımızı yapıyorduk düşüncesi’ gerçekçi değil” diye konuştu

‘BELKİ DE YILLAR ALACAK’

Öğretmen atamalarının belirsiz bir tarihe ötelenmiş olduğunu söyleyen Bozdoğan, “MEB, Danıştay karar verene kadar mülakat sonuçlarını açıklamayacağını söylüyor. Bu belki de yıllar alacak. Bu uzun süre içerisinde yeni öğretmen alımı yapılamayacak. KPSS’ye ve mülakata giren arkadaşlar beklemeye devam edecek. Türkiye’de öğretmen alımıyla ilgili belirsiz bir süreç içerisine girmiş durumdayız'' ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRENCİNİN DE EĞİTİM HAKKI SIKINTIDA’

Öğretmen istihdamında yaşanan sıkıntının, öğrencilerin eğitim hakkıyla ilgili de bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Bozdoğan, “Yeni öğretmen ataması yapmıyorsunuz. Ücretli öğretmen çalıştıracaksınız ya da norm kadrosu fazlası öğretmenleri başka okullarda görevlendirerek açığı kapatacaksınız. Bu da etik değil. Öğretmenin mesleği, okulu ve öğrencisiyle kurduğu bağı yok sayarak eğitimle ilgili sorunları çözmüş olmuyorsunuz” dedi. 

‘KPSS’YE GÖRE OLMALI’

Bozdoğan son olarak şu ifadeleri kullandı: "Bakanlık şu an yaşanan durumu bir sorun olarak görmüyor. Eğer sorun olarak görseydi bir çözüm arayışında olurdu. MEB'in KPSS puan üstünlüğüne göre öğretmen atamalarını hızlıca yapmasını sağlamak gerekiyor."

'SORUMLUSU YUSUF TEKİN'

Konuya ilişkin açıklama yapan Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ise MEB’in mülakat puanlarını açıklamayarak sürecin manipüle edilmesine zemin yarattığını söyledi. Kuruoğlu yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in mülakata karşı açılan davalar nedeniyle sonuçları hâlâ açıklayamadıklarını söylemesi birçok soruyu da akla getirmektedir. Mülakat puanlamalarında adalet ve liyakat mı yoksa başka etkenler mi etkili olmuştur? Danıştay kasım, aralık gibi karar verirse atama hakkını kazanan öğretmenlerin güvenlik soruşturmasının da ortalama 3 ay süreceği düşünüldüğünde yaşanacak ekonomik ve psikolojik sıkıntıların sorumlusu kim olacaktır? İster mülakat sonuçlarından ister yargı kararından kaynaklı yaşanılacak tüm sıkıntıların sorumlusu Yusuf Tekin’dir. Hiç kimse bu sorumluluktan kaçamaz” ifadelerine yer verdi.