AKP’li belediye başkanı ‘adabımuaşeret’ dersinde okutulan MEB kitabında yazar oldu

Eğitim uzmanı Gözütok, seçmeli ders olarak okutulan “adabımuaşeret” ders kitabında Kuran ayetleri üzerinden örnekler verildiğini vurgulayarak “Bu çağdışı metne ders kitabı denemez” ifadelerini kullandı.

Aytunç Ürkmez

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu’nca 24 Ağustos 2023’te seçmeli derse eklenmiş, 30 Ekim 2023’te kurul kararı ile ortaokullarda “görgü kuralları ve nezaket”, liselerde “adabımuaşeret” adıyla uygulamaya konuldu. Diyanet de okullarda adabımuaşeret dersinin seçilmesi için çağrıda bulundu.

KURAN SURELERİNDEN ÖRNEKLER VERİLDİ

Dersin okullarda okutulacak kitapları da hazırlandı. Eğitim uzmanı Prof. Dr. Dilek Gözütok, söz konusu ders kitabını gazetemiz Cumhuriyet’e değerlendirdi. Ders kitabı “Kültürden Kavrama”, “Kişisel Tutum”, “Aile ve Akrabalık İlişkilerinde”, “Toplumda”, “İletişimde”, “Teknoloji ve Sosyal Medya Kullanımında”, “Doğal Kaynakların Kullanımı ve Çevrenin Korunmasında”, “İş ve Meslek Hayatında Adabımuaşeret” adlı ünite bölümlerinden oluşuyor. Kitabın din kültürü, Türkçe, edebiyat öğretmeni ve MEB’in çeşitli kurumlarında yönetici ve AKP’li Adıyaman’ın Sincik ilçesi belediye başkanı Mehmet Korkut’tan oluşan bir yazar kadrosu tarafından yazıldığı bilgisini veren Prof. Dr. Gözütok, “Bu kitap bir tür İslam dini öğretimi vermektedir. Konuyla ilgisi var diye vurgulanan Kuran’ın “Tin suresi, Ahzab suresi, Saff suresi, Mearic suresi, Ali İmran suresi, Bakara suresi, Müddessir suresi, Kamer suresi, Araf suresi” kaynak gösterilerek dini emir ve yasaklar sıralanıyor. Bu dersi yalnız Müslüman öğrenciler mi seçecek? Kâbe’nin onarımı ve Haceril Esvet taşının yerleştirilmesi öyküsü ile adabımuaşeret arasında ilgi kurulmaya çalışılmış. Her fırsatta Türk İslam devletleri övülüyor” dedi.

Dilek Gözütok

NEFRET SÖYLEMİ AŞILANIYOR

Kitapta yer alan metinlerde Türkçe anlatım bozuklukları olduğunu belirten Gözütok, kitaba konan “karekodlardan” birinde İslamcı görüşleriyle bilinen felsefeci Teoman Duralı’nın konuşmasının yer aldığını belirterek, “Konuşmacı, ABD’nin dünyanın en geri zekâlı, en rezil ülkesi olduğunu, içimizden lanet okumamız gerektiğini, iğrenç sesler çıkardıklarını söylüyor. Bu sözler zorunlu eğitim yaşındaki çocuklarda kin ve nefret duygusu yaratma değil midir?” diye sordu. 

‘ANAYASAYA AYKIRI’

Kitapta Peygamberin sözlerinin yer aldığı hadis kitaplarından birçok örneğin yer aldığı ve bu bilgilerin “uygulamalı eğitime uymadığını” belirten Gözütok, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkenin eğitim fakültesi mezunu hiçbir öğretmeni din öğretmeyi amaçlamış bu programı uygulayamaz. Önceden de belirttiğimiz gibi bu metin ÇEDES ile okullara sokulan imamlar için hazırlanmış izlenimi veriyor. Cumhuriyet değerlerinden söz etmeyen, Milli Eğitim Temel Yasası’na uymayan, amaçlarına hizmet etmeyen, yasanın 14 ilkesinden birine bile uymayan, anayasaya aykırı olarak Arapça sözcüklerle dolu bu çağdışı metne eğitim programı ve ders kitabı denemez. Yazıklar olsun. 22 yıl ülkeyi yöneten iktidarın bütün itirazlara karşın alt üst ettiği eğitim sistemine bu çağdışı içerikle adabımuaşeret dersi koyması neye benziyor? Ülkeyi yönetenin cumhuriyeti kuranlara ‘iki ayyaş’, halkına ‘çürük’, ‘sürtük’, ‘zürriyetsiz’, ‘şerefsiz’ gibi edep dışı sıfatlar söylemeyi uygun bulduğu bir ülkede din soslu adabımuaşeret dersi koymak; oğlunun önderliğinde dindar halka köprüde ‘Allahu ekber’ sloganları ile ‘Filistin’e Barış’ mitingi yaptırıp, bir din lideri için ülkede yas ilan edip silah yapımında kullanılan malzemelerle yüklü gemileri İsrail’e yollamakla aynıdır.”