Ukrayna’dan Rusya’ya davet

Bodnar, Kursk saldırılarına ilişkin, “Ukrayna’nın pozisyonu gayet net, biz yabancı toprakları istemiyoruz. Fakat savaş alanı sadece Ukrayna olmamalı. Bunu savaşı başlatan ülke de hissetmeli” ifadelerini kullandı.

Doğa Öztürk

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ankara’da bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesine gerçekleştirdiği karşı saldırılar ve savaşın güncel durumuna ilişkin bilgi veren Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının doğu cephesinde devam ettiğini ve en aktif yerin Zaporijya bölgesi olduğunu bildirdi. Rusya’nın Pokrovsk bölgesine odaklandığını aktaran Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’yı 0,01 oranında işgal etmeyi başardığını, Rusya’nın günlük askeri kaybının ise 800 ila 2 bin 200 asker olduğunu söyledi. Bodnar, Kursk saldırılarına ilişkin, “Ukrayna’nın pozisyonu gayet net, biz yabancı toprakları istemiyoruz. Fakat savaş alanı sadece Ukrayna olmamalı. Bunu savaşı başlatan ülke de hissetmeli” ifadelerini kullandı. 

‘ÜÇÜNCÜ TARAFLAR ÜZERİNDEN’

Ukrayna Barış Zirvesi’nin ikincisini yapmayı planladıklarını kaydeden Bodnar, zirveye Rusya’nın katılmasını istediklerini, zirvenin en önemli amacının Ukrayna’da ‘adaletle barışın’ sağlanması olduğunu ancak ‘Ukrayna ve Rusya’nın karşı karşıya oturup Rusya’nın taleplerinin dinlenmesi’ gibi bir formatın söz konusu olmadığını söyledi. Bodnar, “Doğrudan Rusya ve Ukrayna arasında bir görüşme olmayacak. Muhtemelen üçüncü tarafların üzerinden yapılacak bir format olacak. Bu Zirve’yi bu senenin sonuna kadar gerçekleştirmeyi umuyoruz. Planlarımız maalesef erteleniyor, çünkü Rusya kendi tarafını tutan üçüncü ülkelerin bakış açısını bize aşılamaya çalışıyor. Türkiye’nin ortaklığı bizim için arabulucu ve tecrübeli bir taraf olarak çok önemli. Ukrayna’nın başarısını sağlayabilecek her formata ve zirveye açığız” dedi. 

‘YENİDEN İNŞA’

Ukrayna’nın yeniden inşasının zirve için en önemli konulardan biri olduğuna işaret eden Bodnar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yakın zamanda Ukrayna’yı ziyaret etmesini beklediklerini belirterek bu kapsamda birkaç projeyi ele alacaklarını söyledi. Bodnar ayrıca Baykar’ın Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında kuracağı fabrikaya ilişkin büyük ilerleme alındığını ve sona yaklaşıldığını açıkladı. Bodnar, ayrıca 30-31 Ekim’de Kanada’da Ukrayna’nın 10 maddelik barış formülü kapsamında bakanlar düzeyinde bir konferans yapılacağını ve Türkiye’nin katılımını beklediklerini söyledi.