SİHA düşürülmesinde İran kuşkusu
Babüroğlu: "Irak hükümetinin SİHA’nın düşürülmesiyle ilgili bir çağrısı yok. Bu generalin geçmişi incelendiğinde İran yanlısı bir grubun generali olduğu ortaya çıkıyor.”
Doğa ÖztürkIrak’a ait hava savunma sistemlerinin, Kerkük kenti yakınlarında Türkiye’ye ait Aksungur silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürmesine ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında 90’lardan bugüne Irak’ta askeri varlığının bulunduğunu ve bunun Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması’nın 51. maddesi uyarınca Türkiye’ye verilen meşru müdafaa hakkı olduğunu anımsattı. Irak’ın son gelinen aşamada terör örgütü PKK’yı ‘zararlı örgüt’ statüsüne aldığını ve bunun PKK’yı terör örgütü ilan etmeden önceki adım olduğunu belirten Babüroğlu, “SİHA’mız neden daha önce de düşürülmedi de şimdi düşürüldü? İran faktörü ve Kalkınma Yolu Projesi sebebiyle. Kalkınma Yolu Projesi, ABD ve terör örgütü PKK’nın çıkarlarına aykırı. ABD Türkiye’nin Suriye’yle ve Irak’la işbirliğini istemeyecek, bunu engellemeye çalışacaktır. Irak Merkezi Hükümeti de Türkiye ile işbirliğini istemez. Irak üzerinde şu anda İran’ın etkisi var. SİHA’nın düşürülmesi bir kışkırtmadır. Açıklama yapan general Bağdat’a çağırıldı. Irak Merkezi Hükümeti’nin SİHA’nın düşürülmesiyle ilgili bir çağrısı yok. Bu generalin geçmişi incelendiğinde İran yanlısı bir grubun generali olduğu ortaya çıkıyor” dedi.
‘DOĞRU BİR POLİTİKA DEĞİL’
SİHA’nın düşürülmesinin ardından Türk yetkililer tarafından yapılan açıklamaların yetersiz olduğuna işaret eden Babüroğlu, “Daha önce de ABD, Suriye’de Türk SİHA’sını düşürdü. Bilerek düşürdü ve ‘emir komuta zinciri içinde düşürdük’ dedi. Bu uluslararası hukukta düşmanca tutum demek. Ne yazık ki Türkiye ne nota verdi ne büyükelçiyi çağırdı. Türkiye maalesef bu tür durumlarda mütekabiliyet esasını uygulamıyor. Halbuki sert açıklamalar yapılabilirdi. Türkiye’nin misliyle karşılık vermesi gerekiyor. Sadece Irak için değil, ABD için, diğer ülkeler için de. Bir ülkenin SİHA’sının düşürülmesi uçağının düşürülmesi gibi bir şey. Bana göre mütekabiliyet açısından bu doğru bir politika değil. Türkiye bağımsız bir devlet. Hangi ülke Türkiye’ye karşı düşmanca bir adım atarsa Türkiye karşılığını vermelidir. Biz bunu büyük Atatürk’ün dış politikasında gördük. 70’lerin 80’lerin Türkiye’sinde gördük. 1974’te ABD’ye gösterilen karşılıklılık ilkesinin şu anda da gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye Atatürk’ün dış politika ilkelerine döndüğü zaman bölgede lider ülke olur” değerlendirmesinde bulundu.