Rus bilim ekibi, Antarktika'da yer alan Vostok Gölü'nde 'kozmik toz' arıyor
Rusya'nın Antarktika keşif ekibi, Antarktika'daki Vostok Gölü'nde "kozmik toz" arama çalışmalarına başladı.
cumhuriyet.com.trDünyanın en gizemli donmuş göllerinden biri, bilim insanlarının "kozmik toz" bulmayı ummasıyla gündeme geldi.
Antarktika'daki Vostok Gölü, gezegendeki bilinen 400 buzul altı gölünden biri ve içlerinde en derin göl olduğu biliniyor.
Üzerinde, uzmanların yıllardır üzerinde çalıştığı Rusya'nın Vostok İstasyonu yer alıyor.
Çekirdeğinin yaklaşık bir milyon yıl öncesine dayandığı belirtilen gölün, yüzeyi buz yüzeyinin yaklaşık 4 bin metre altında olduğu ifade ediliyor.
Moskovskij Komsomolets'e konuşan Rus Antarktika Keşif Ekibi'nin baş araştırmacısı Aleksey Ekaikin, yeni araştırmada "kozmik toz" bulunmasının mümkün olduğunu söyledi.
"ANTARKTİKA'NIN ÇEKİRDEĞİNDE KOZMİK TOZ BULUNABİLİR"
Donmuş gölün çekirdeğinde canlı hayvan bulmanın mümkün olup olmadığı sorulduğunda Ekaikin, "Atmosferik çekirdekte hiçbir şey yok. Onu, Antarktika'nın orta kısmında çıkarıyoruz ve bu nedenle karasal toz bile oraya ulaşamaz. Bakteriler ve virüsler girseler bile kısa sürede ölürler. Tamamen teorik olarak, Antarktika çekirdeğinde yıldızlararası toz bulunabilir, ancak bu belki de karasal olandan bile daha azdır" dedi.
Ekaikin, "O dönemde Dünya'daki iklim yeniden yapılanıyordu, sıcak ve soğuk dönemler eskisi gibi 40 bin yıl sonra değil, 100 bin yıl sonra değişmeye başladı. Bu nedenle atmosferde daha fazla sera gazı olabilir" ifadelerini kullandı.
Şimdiye kadar Antarktika'da bulunan en eski buz yaklaşık 2,7 milyon yıl öncesine ait. Bu buz, 2017 yılında Kaliforniya Üniversitesi'nden bir ekip tarafından bulunmuştu.