Müzakerelere katılım çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini dün düzenlendi. Sibiha’nın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi sonrası ikili Ankara’da ortak basın toplantısında konuştu.

Doğa Öztürk

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, Sybiha’nın 2016-2021 yılları arasında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptığını anımsatarak kendisinin Ukrayna-Türkiye ilişkilerine büyük katkıları olan bir devlet adamı olduğunu söyledi. Savaşın yarattığı jeopolitik sınamalarla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Fidan, buna karşın Ukrayna ile işbirliğinin her geçen gün arttığından söz etti. Fidan, “Ukrayna’daki yıkım ve insani dram maalesef devam ediyor. Savaş nedeniyle hayatlarını kaybeden Ukraynalılar için başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Ukrayna halkının büyük bir sabır, metanet ve cesaretle yürüttüğü mücadele her türlü takdirin ötesindedir. Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklediğimizi buradan tekrarlamak istiyorum. Savaşın uluslararası hukuk temelinde ve müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulması için girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi. 

‘UKRAYNA, STRATEJİK ORTAĞIMIZ’

Türkiye’nin barışa yönelik destek vermeye hazır olduğunu vurgulayan Fidan, sahadaki çabaların müzakere süreçleriyle desteklenmesi gerektiğini, barışın savaşan taraflar arasında varılabilecek bir hedef olduğunu ve bu sebeple barış görüşmelerinin tüm tarafların katılımıyla yürütülmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Karadeniz Tahıl Girişimi gibi ‘barışa hizmet edebilecek düzenlemelerin’ tekrar gündeme alınmasında yarar gördüklerini dile getiren Fidan, Türkiye ve Ukrayna’nın sadece coğrafi yakınlıklarıyla değil ortak tarihle de birbirine bağlı olduğuna işaret etti. Fidan, Kırım Tatarlarının bu ortak tarihin bir parçası olduğunu vurguladı. Görüşme çerçevesinde, iki ülke arasında diplomat değişimi alanında mutabakat zaptı ile 2025-2026 dönemine ilişkin istişare eylem planına imza atıldığını duyuran Fidan, “Ukrayna bizim stratejik ortağımızdır. İlişkilerimizi her alanda daha da derinleştirmek için çaba harcamaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki, bu ziyaret iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğini yeni bir seviyeye taşıyacaklar” ifadelerini kullandı. 

‘REHAVETE İTMEYECEKTİR’

Öte yandan basın toplantısında Fidan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fethullah Gülen’in ölüm haberini doğruladı. Fidan, “FETÖ örgütü elebaşının ölümünü istihbarat kaynaklarımızla doğruluyor. Bu karanlık örgütün lideri ölmüştür. Terörle mücadelede milletimizin kararlılığı devam edecektir. Bu ölüm haberi bizi hiçbir zaman için bir rehavete itmeyecektir” değerlendirmesinde bulundu. 

‘BARIŞ FORMÜLÜ TEK YOL’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha ise Türkiye’nin Ukrayna için ‘güçlü, güvenilir ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler geliştirmeye çalıştıkları’ stratejik bir ortak olduklarını belirtti. Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekleme konusundaki karalı tutumu sebebiyle Türkiye’ye minnettar olduklarını dile getiren Sybiha, Türkiye’nin Ukrayna’nın Barış Formülü’ne verdiği desteğin Ukrayna için çok önemli olduğunu söyledi. Sybiha, “Barış Formülü kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa giden tek gerçekçi yoldur. Barışsever tüm devletler, adil bir barışın yeniden tesis edilmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’na saygı gösterilmesiyle ilgilenmektedir. Türkiye’nin bu konuda önemli bir rol oynayabileceğine inanıyorum” dedi. Bakan Fidan’a, Cumhurbaşkanı Volodimır Zelensky’ın sunduğu Zafer Planı hakkında da bilgi verdiğini belirten Sybiha, “Bunun Barış Formülü’nün yerine geçecek bir şey olmadığını, Formülün uygulanması için pratik bir araç olduğunu anlamak önemlidir” değerlendirmesinde bulundu. Savaşa rağmen Ukrayna’nın birçok ülke ve bölgenin gıda güvenliğinin garantörü olmaya devam ettiğine dikkat çeken Sybiha, kasım ayında başkent Kiev’de 3. Gıda Zirvesi’ni düzenlemeyi planladıklarını söyledi.