Netanyahu'dan 'evlerinizi terk edin' çağrısı: Ölü sayısı yükseliyor!

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yeni açıklama göre, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 492'ye yükseldi. İsrail Başbakanı Netanyahu, şiddetli hava saldırıları altındaki Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi. İsrail'in başkent Beyrut'u da hedef aldığı saldırılar için Lübnan Sağlık Bakanı, "En kanlı gün" ifadelerini kullandı.

AA / İHA

İsrail’in sabah saatlerinden bu yana Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda en az 492 kişinin hayatını kaybettiği, 1645 kişinin ise yaralandığı açıklandı.

İsrail ordusu yaptığı yeni açıklama ile Lübnan'ın başkenti Beyrut'u da hedef aldığını açıkladı. Saldırının hedefinde Hizbullah’ın silahlı kanadının komutanlarından Ali Karaki olduğu öne sürüldü.

Hizbullah, İsrail'in Beyrut'un güneyinde kendisini hedef alan hava saldırılarının ardından üst düzey askeri komutanı Ali Karaki'nin hayatta olduğunu ve daha güvenli bir yere taşındığını açıkladı.

SAĞLIK BAKANI 'EN KANLI GÜN' DEDİ

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, İsrail’in bugünkü saldırıları nedeniyle ülkede 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en "kanlı günü" yaşadıklarını söyledi.

Lübnan Eğitim Bakanlığı ise ülke genelinde eğitime ara verildiğini açıkladı.

NETANYAHU HÜKÜMETİ OHAL İLAN ETTİ

İsrail hükümeti 30 Eylül'e kadar İsrail genelinde olağanüstü hal ilan etti. Ayrıca Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun şiddetli hava saldırıları altındaki Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi.

İsrail ordusunun bu sabah itibarıyla Lübnan halkını "tehlikeden uzak durmaları" konusunda uyardığını ileri süren Netanyahu, "Bu uyarıyı ciddiye almanızı tavsiye ediyorum" dedi. Netanyahu, Hizbullah’ın Lübnan halkını "canlı kalkan" olarak kullandığını ima ederek Hizbullah roketlerinin İsrail’i ve vatandaşlarını hedef aldığını savundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise İsrail ve Lübnan sınırında artan gerginlikten endişe duyduğunu belirterek, "İki tarafı da daha güvenli kılacak çözüm askeri çözüm değil" uyarısında bulundu.

LÜBNANLILAR BEYRUT'A GÖÇ ETTİ

İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenlemişti.

İsrail saldırıları nedeniyle evlerini terk eden Lübnanlılar, başkent Beyrut'taki okul binalarına yerleştirildi. STK'lar Lübnanlı ailelere yardımda bulundu.