İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye olarak kabul edildiğini açıkladı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) tam üye olarak kabul edildiğini açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Tacikistan'ın Duşanbe kentinde düzenen 21. ŞİÖ liderlerler zirvesinde, İran'ın tam üyeliğe kabul edildiği açıklandı.

İran bugüne dek örgütün gözlemci üyesiydi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İran'ın tam üyeliğini selamladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen ŞİÖ 21. Devlet Başkanları Zirvesi'nde konuştu. İran'ın ŞİÖ'ye tam üye olarak kabul edildiğini duyuran Reisi, "Bölgesel düzeyde gerçek barış ve iş birliğini sağlamak için birkaç fırsattan biri olan bu önemli ve etkili toplantıya katılmaktan duyduğum memnuniyetimi ifade etmeme izin verin. İran'ın daimi üyeliği vesilesiyle tüm üyelere samimi teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

"HEGEMONYA ORTADAN KALKIYOR"

Uluslararası sistemin kutuplaşmaya ve bağımsız devletler lehine gücün yeniden dağılımına doğru değiştiğini belirten Reisi, ŞİÖ'yü ekonomik, siyasi ve demografik değerlere sahip bir örgüt ve küresel çok taraflılık için "itici bir güç" olarak niteledi.

İran'ın dış politikasının uluslararası kuruluşlara aktif katılım, çok taraflılık, iş birliği ve karşılıklı saygı üzerine kurulduğunu aktaran Reisi, "Dünya yeni bir döneme girdi. Hegemonya ve tek taraflılık ortadan kalkıyor. Uluslararası sistemdeki güç bağımsız devletler lehine değişiyor." diye konuştu.

Güvensizlik ve terörizm gibi tehditlerin bölgesel kalkınma ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi engellediğini ifade eden Reisi, "Suriye'de terörizm ve aşırılıkla mücadelede İran ve Rusya arasındaki stratejik ortaklık, diğer bölgesel ve bölge ötesi ortaklarla gelecekteki iş birliği için değerli bir deneyim ve başarılı bir modeldir. Terör ve aşırıcılıkla mücadelede barış ve ittifakın gerçekleştirilmesi için bu zirveye katılan tüm ülkelere iş birliği elimi uzatıyorum. Kalkınma ve ilerlemenin ihtiyaç duyduğu güvenlik ve adaleti sağlamak için toplu girişimlere ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

ÜÇ ALTYAPI PROJESİ

İran Cumhurbaşkanı Reisi, bölgesel barış ve kalkınmanın, bölgedeki önemli ülkelerin iş birliği ve koordinasyonuyla sağlanabileceğini belirterek, bu doğrultuda ülkeler arasında altyapı bağlantılarının oluşturulması ve güçlendirilmesinin de önemli ve gerekli olduğunu söyledi.

Çin'in Bir Kuşak Bir Yol Projesi, Avrasya Ekonomik Birliği ve Kuzey-Güney Koridoru gibi bölgedeki altyapı projelerinin birbirlerini tamamladığını ifade eden Reisi, "İran, üç altyapı projesi arasındaki bağlantıdır. İran, Kuzey-Güney Koridoru üzerinden Güney ile Kuzey Avrasya arasındaki bağlantı noktası olabilir ve Orta Asya ve Rusya'yı Hindistan'a bağlayabilir." dedi.

"TEK TARAFLI YAPTIRIMLARA YANIT OLACAK"

İran Cumhurbaşkanı Reisi Cuma günü yaptığı açıklamada da İran'ın örgüte üyeliğinin, tek taraflı yaptırımlara yanıt olacağını umduğunu söylemişti.

Reisi, "Tahran, örgüte katılarak tek taraflı yaptırımlara karşı direnebileceğini umuyor" dedi.

"İRAN'IN BATI'YA KARŞI KONUMUNU GÜÇLENDİRECEK"

Öte yandan, Tahran merkezli IRNA'ya konuşan İranlı Uluslararası ilişkiler uzmanı Ali Asker Zargar; siyaset, güvenlik, ekonomi ve kültür alanlarında çok taraflı işbirliği aletrnatifleri ürettiğini söylediği ŞİÖ'nün aynı zamanda ABD'nin tek taraflı politikalarına karşı üye ülkelerin sınırlarını ve ulusal egemenliklerini de korumayı amaçladığını vurguladı.

Zargar, Çin ve Hindistan'ın İran'ın zengin enerji kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu; İran'ın ŞİÖ'ye tam üyelikle beraber Doğu'ya yönelik vizyonunu ve yaklaşımını tamamladığını bildirdi.

Zargar'a göre, ABD-NATO etkisi ve tek taraflılığına karşı koyan ve küresel hegemonyayı baltalayan güçlü bir bölgesel örgüt olan ŞİÖ'ye üyelik İran'ın Orta Doğu ve nükleer müzakerelerdeki konumunu güçlendirecek. Bu yolla, BM Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi olan Rusya ve Çin, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması için ABD'ye daha fazla baskı yapabilecek.