Hiroşima’ya atom bombası atan pilotun sözleri yeniden gündemde

6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombası olan Little Boy'u atan Enola Gay B-29 uçağının kaptan pilotu Paul Tibbets'in sözleri, nükleer savaş tartışmalarının ortasında yeniden gündeme geldi. Tibbets, bombanın atılmasına ilişkin “Yüzey siyah bir kaynamadan başka bir şey değildi... Katran fıçısı gibi, muhtemelen verebileceğim en iyi tanım bu” ifadelerini kullanmıştı.

Dış Haberler Servisi

ABD'li Paul Tibbets, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombası olan Little Boy'u atan Enola Gay B-29 uçağının kaptan pilotuydu.

İngiliz belgeseli The World at War'da yer alan bir röportajda Tibbets, bombardımanın nasıl geçtiğini ve tahminen 140 bin kişinin ölümüne neden olan bombayı attıktan sonra mantar bulutunu nasıl gördüğünü anlatmıştı.

Uçakta da mürettebat arasında bazı konuşmalar olduğunu ama sonunda sessiz bir döneme girildiğini anlatan Tibbets, bombanın atılmasından yere çarpıp patlamasına kadar geçen sürenin yaklaşık 53 saniye olduğunu ve mürettebata uçağı geri çevirip patlamayı görmeleri için yeterli zamanı verdiğini belirtti.

Tibbets, şunları söyledi:

“Bombayı attığımızda gün açıktı, güneşli ve parlak bir gündü. Görüş mesafesi sınırsızdı, bu yüzden Hiroşima yönüne doğru tekrar geri döndük. Bulutun yükseldiğini gördük, 2 dakika sonra bulut bizim irtifamızdaydı. O sırada 33 bin feet yükseklikteydik, bu bulut yukarıdaydı ve kaynar bir şekilde yükselmeye devam ediyordu, yuvarlanıyor ve kaynıyordu. Yüzey siyah bir kaynamadan başka bir şey değildi... Katran fıçısı gibi, muhtemelen verebileceğim en iyi tanım bu.” 

Tibbets, “Aşağıda da aynen böyle görünüyordu, daha önce bir şehir, kendine özgü evler, binalar ve bulunduğumuz yükseklikten görebileceğiniz her şey vardı. Şimdi aşağıda bu siyah kaynayan enkazdan başka bir şey göremiyordunuz. Elimizden geldiğince hızlı bir şekilde fotoğraf çektik, bundan sonraki ilk endişem buradan çıkma zamanının geldiğiydi” diye ekledi.

Belgeselde, Tibbets'in tanıklığının yanı sıra bombardımanı yaşayan Japon vatandaşlarının ifadelerine de yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Japonya 8 Aralık 1941'den beri Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri ile savaştaydı. 26 Temmuz 1945 günü, ABD Başkanı Truman, Japonya'nın koşulsuz teslim olmasını isteyen Potsdam Deklarasyonu’nu yayınladı. Hiroşima’ya atom bombası atılmadan iki hafta önce, New Mexico Alamogordo’da ABD, atom bombasının ilk denemesini yapmıştı. Japonya ültimatomu reddedince, Truman nükleer saldırı emrini verdi. 

6 Ağustos 1945'te yerel saatle 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri "Enola Gay" adlı bir B-29 bombardıman uçağından bıraktığı little boy (küçük çocuk) isimli atom bombasıyla ilk anda 70 bin kişilik katliamı gerçekleştirdi. Sonrasında radyasyon hastalıkları sebebiyle ölenlerle birlikte bu sayı 90 bini geçti. Bazı bilim adamları ve çevrelere göre bu bombanın etkileri hâlen sürmektedir.

Bugün bile Hiroşima'da yaşanan bu yıkım ve katliam her yıl 6 Ağustos'ta tüm dünyada ve Hiroşima'da yer alan Hiroşima Barış Anıt Parkı'nda milyonlarca kişi tarafından anılmaktadır.