Dış Politika Analisti Aydın Sezer değerlendirdi: ABD de kara harekâtı istiyor!
İsrail-Filistin savaşı 7 Ekim'den bu yana sürüyor. Hamas dün gece Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ile iki rehineyi serbest bıraktı. Cumhuriyet TV yayınına katılan Dış Politika Analisti Aydın Sezer son gelişmeleri değerlendirdi.
Hamas dün gece Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ile 79 yaşındaki Nurit Yitzhak ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz adlı iki rehineyi serbest bıraktı.
ABD Başkanı Joe Biden, iki ileri yaştaki rehinenin serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi ve tüm rehineler serbest bırakılmadan ateşkesin mümkün olmadığını söyledi.
İsrail'ın kara harekâtı hazırlığı ise sürüyor. Uzmanlar İsrail'in olası kara harekâtının riskli olduğunu belirtiyor.
"HAMAS BÖLGEDE TEHDİT UNSURU OLARAK GÖRÜLÜYOR"
Rehinelerin bırakılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dış Politika Analisti Aydın Sezer, "Avrupa Birliği, ABD ve İsrail Hamas'ı bir terör örgütü olarak kabul ediyor. Dolayısıyla bu süreç Hamas'ın son yaptığı saldırıyı tekrarlamaması için yok edilmesine yönelik bir süreç. Rehineler önemli bir faktör ama Hamas'ın bölgede kalması da bir tehdit unsuru olarak görülüyor. Rehinelerin kurtarılması farklı Hamas ile mücadele farklı bir süreç" diye konuştu.
"ABD AÇISINDAN DA KARA OPERASYONU GEREKLİ"
İsrail'in olası kara harekâtını gerçekleştireceğini belirten Sezer, "Rehineler arasında ABD vatandaşı olan çifte vatandaşların bulunması, Biden'ın ABD iç politikası bakımından da sorumluluğunu getiriyor. Bu yüzden Biden öncelikle rehinelerin kurtarılması konusunda şans vermek istiyor. ABD açısından da Gazze operasyonunun yapılması gerekli gözüküyor çünkü önümüzdeki süreçte başkanlık seçimleri var" dedi.
Netanyahu'nun başında bulunduğu sağcı hükümete desteği koruyabilmek için bu operasyonu erteleyemeyeceğini öne süren Sezer, "Süreç Netanyahu açısından olumlu bir seyir izlemiyor. Ancak Netanyahu'nun Gazze'de Hamas'a karşı yürüteceği operasyon hala batıda ve İsrail'de geniş kabul görüyor. Gazze operasyonu İsrail ve Netanyahu açısından kolay olmayacak" ifadelerini kullandı.
FİDAN'IN "GARANTÖRLÜK" ÖNERİSİ MÜMKÜN MÜ?
Sezer, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın "garantörlük" önerisini şu ifadelerle eleştirdi:
"Önerilen garantörlük esprisi hangi ülkeleri kapsadığı konusunda bile belirsizlik içeriyor. Türkiye-İsrail ilişkileri şu anda ciddi bir test sürecinden geçiyor. Hamas'la İsrail arasında bir arabuluculuğa soyunmak şu anda Türkiye'nin yapabileceği bir şey değil. Mahmud Abbas'ın başında bulunduğu Filistin yönetimine mi yoksa Hamas'a mı bir garantörlük öneriliyor açık değil. Hamas'ın yok edilmesi konuşulurken ateşkesin ne kadar sağlıklı bir çağrı olduğu tartışma konusu. Türkiye'nin önerisi acele hazırlanmış sırf bir öneri olsun diye ortaya atılmış gibi görünüyor."