Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ABD ile çatışmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Tayvan'ın geleceğine müdahale etmenin Çin-ABD ilişkilerinde "ilk kırmızı çizgi" olduğunu hatırlatarak, Tayvan'ın gerekirse "güç kullanılarak alınabileceğini" söyledi.
cumhuriyet.com.trÇin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Çin Ulusal Halk Kongresi'nin oturum aralarında gazetecilere demeç verdi.
Qin Gang, Çin'in, Tayvan'ın "kendi topraklarının bir parçası" olduğu ve gerekirse "güç kullanılarak alınabileceğini" yineledi.
Qin, "Tayvan sorunu Çin'in temel çıkarı, Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temelinin dayanağı ve Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgidir. Tayvan sorununun ortaya çıkmasında ABD'nin sarsılmaz bir sorumluluğu vardır" diye konuştu.
Qin, "hiç kimsenin Çin hükümetinin ve halkının ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü koruma konusundaki kesin kararlılığını, güçlü iradesini ve büyük kapasitesini hafife almaması gerektiğini" de sözlerine ekledi.
"ABD, ÇİN'E KARŞI KÖTÜ BİR REKABET İÇİNDE"
ABD'nin Çin algısının "ciddi şekilde çarpıtıldığını" savunan ve ABD'yi Çin'i bastırmayı amaçlayan "kötü niyetli" bir rekabete girişmekle suçlayan Qin, casus balon iddialarına ilişkin Washington'un "aşırı tepki gösterdiğini" ve olayı "dramatize ettiğini" söyledi.
Qin, "ABD frene basmaz ve yanlış yolda hızla ilerlemeye devam ederse, hiçbir korkuluk (ilişkilerin) raydan çıkmasını engelleyemeyecek ve kesinlikle çatışma ve karşı karşıya gelme olacaktır. Bunun feci sonuçlarına kim katlanacak?" ifadelerini kullandı.
"RUSYA İLE BAĞLARIMIZI GÜÇLENDİRECEĞİZ"
Rusya-Ukrayna savaşına değinen Qin, "Görünmez bir el, çatışmanın uzaması ve tırmanması için baskı yapıyor ve Ukrayna krizini belirli jeopolitik gündemlere hizmet etmek için kullanıyor gibi görünüyor" diyerek, Çin'in "çalkantılı bir dünyada" bir tampon olarak Rusya ile bağlarını güçlendirmesi gerektiğini dile getirdi.
"ESKİ YARALARA, YENİ ACILAR EKLENİR"
Qin, Japonya'nın, Çin'i çevrelemeyi amaçlayan ABD liderliğindeki Hint-Pasifik stratejisinin bir parçası olduğunu ve bu stratejinin "başarısız olmaya mahkum" olduğunu savunarak, "Eğer Japonya'da bazıları komşularına bir ortak gibi davranmaz ve bunun yerine komşuya yalvarma fikrini benimser, hatta Çin'i çevrelemek için yeni bir Soğuk Savaş'a katılırsa, o zaman eski yaralar yeni acılar eklenerek asla iyileşmeyecektir" dedi.