Ankara’nın sıcak mesajlarına karşın Esad rejimi tutumunu değiştirmiyor

Esad rejiminin hazırladığı karapara ve terör finansmanı listesinde Erdoğan’ın yanı sıra Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da yer aldı. AKP’nin “terörü destekleyen bir parti” olarak nitelendirildiği listeye HÜDA PAR ve oluşumları da eklendi.

Aytunç Ürkmez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 ve 7 Temmuz’da yurtdışına yaptığı ziyaretlerin ardından yurda dönüş yaparken, uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, söz konusu açıklamalarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a davet gönderilebileceğini ve Esad’ın ilişkileri düzeltmek adına olumlu bir adım attığında olumlu karşılık verileceğine yönelik mesajlar verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da 7 Temmuz’da  Erdoğan’dan Esad’a olası bir davetin her an yapılabileceğini, Rusya ve Irak’ın bu konuda yaklaşımları olduğunu aktardı. Ancak; Esad Rejimi’nin Erdoğan’ın aksine aynı tutumda olmadığı görüldü.

ESAD REJİMİ TUTUMUNU DEĞİŞTİRMEDİ

Dış kaynaklardan edinilen bilgilere göre; “Suriye Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanını Önleme Kurumu”na bağlı “Kişi ve Kuruluşların Fonlarını Dondurulması Komitesi” kara para aklama ve Suriye’deki terörizmi desteklemekle suçlanan kişi ve kuruluşların listesini 11 Temmuz’da güncelledi. Son güncellemeyle terörün finansmanını sağlama ve kara para aklama çalışmalarına bulaştığı iddia edilen kişi ve kuruluş sayıları artırıldı. Bu artışla, 567 kişi ve 127 kurum söz konusu çalışmalara katıldığı ileri sürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıcak mesajlarına karşın, Erdoğan’ın ismi söz konusu listede bulunan kişilerin arasındaki yerini korudu.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU LİSTEDE

Söz konusu listede ismi geçen tek lider Erdoğan da olmadı. Erdoğan ile birlikte listede yer alan iki devlet adamı eski Başbakan ve halihâzırda Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile eski Lübnan Başbakanı ve Gelecek Hareketi Başkanı Saad Hariri oldu. Bu isimlerin yanı sıra Bahreyn, Kuveyt, Katar, Lübnan, Suudi Arabistan, Filistin, Pakistan, Amerika ve Almanya’yı kapsayan kişi listesi bulunuyor.

TÜRKİYE’DEN PARTİ VE DERNEKLER DE BULUNUYOR

Listede aynı zamanda terör finansmanı ve kara para aklama faaliyetlerinde bulunulduğu iddia edilen siyasi partiler ve dernekler de yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye’den AKP ve HÜDA PAR listede söz konusu faaliyetlerin yürütüldüğü siyasi partiler listesinde adı geçen oluşumlar oldu. Bu iki partinin yanında Türkiye’de Hizbullah’a yakınlığı ile dikkat çeken bazı dernek ve kuruluşlar da listeye eklendi. Söz konusu dernekler ise şunlar: Umut Kervanı, İHH İnsanı Yardımlaşma Derneği, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ve Sadakataşı Derneği. Liste, “Suriye Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanını Önleme Kurumu”na bağlı “Kişi ve Kuruluşların Fonlarını Dondurulması Komitesi Başkanı”nın listedeki birey, siyasi parti ve dernekler/vakıfların fonlarının dondurulmasına ilişkin kararını içeriyor.