Alman basını: 'Muhalefet intihar etti: Erdoğan seçimi kazanacak mı?'

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in, altılı masaya yönelik açıklamalarının dış basında yankıları sürüyor. Alman basını, konuyu "Muhalefet intihar etti" başlığıyla okuyucularına sundu.

cumhuriyet.com.tr

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkarak, İstanbul ve Ankara Belediye Başkanlarına adaylık çağrısı yapması ve altılı masadan kalkması, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Meral Akşener'in dün gerçekleştirdiği basın açıklamasından sonra Alman basını da konuyu geniş bir şekilde ele aldı.

Tagesspiegel gazetesinde yayınlanan, "Muhalefet intihar etti: Erdoğan seçimi yine kazanacak mı?" başlıklı makalede şu görüşler öne çıktı:

"ERDOĞAN, BUNDAN FAYDALANABİLİR"

"Türkiye'de muhalifet derinden bölünmüş durumda ve bir aday üzerinde anlaşamıyorlar. Böylece Cumhurbaşkanı'na karşı ittifak dağılıyor" ifadelerinin kullanıldığı makalede Erdoğan'ın, "daha önceki seçimlerde olduğu gibi Mayıs ayında da muhalefetin parçalanmasından faydalanabileceği" yazıldı.

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun durumuna da yer verilen makalede, "Karizmatik İmamoğlu da Aralık ayında hükümet yanlısı yargı tarafından siyasetten men edildi; kararın Mayıs seçimlerinden önce onanması halinde, parti lideri Kılıçdaroğlu'na karşı çıksa bile aday olmasına izin verilmeyecek" denildi.

Makalde, HDP'ye de dikkat çekilerek, "Muhalefet yine parçalanmış durumda. Muhalefet ittifakının gerisinde, yüzde on iki oy potansiyeline sahip Kürt yanlısı HDP de var. Muhafazakâr ve sağcı milliyetçi siyasetçilerin reddetmesi nedeniyle HDP, ittifakın çoğunluğu elde etmesine yardımcı olabilecekken altılı masaya davet edilmedi" ifadeleri kullanıldı.