Airbus’tan Türkiye’ye Eurofighter sinyali

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için New York’a giden AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Birçok konuda görüş alışverişinde bulunan ikilinin Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya ortak yapımı Eurofighter savaş uçağı konusunu da görüştüğü Ankara kulislerinde konuşuluyor.

Doğa Öztürk

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için New York’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada görüşmede; ikili ülke ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye saldırıları, Türkiye’nin Avrupa Birligi (AB) üyelik sürecinin canlandırılması ile bölgesel ve küresel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Buna karşın ikilinin Alman-İtalyan yapımı Eurofighter savaş uçağı konusunu da görüştüğü Ankara kulislerinde konuşuluyor. Ankara’nın Berlin’i bir süredir Eurofighter satışı konusunda ikna etmeye çalıştığı bilinirken, Avrupalı imalatçı Airbus’un Türkiye Başkanı Simon Ward, bir gazeteciye verdiği demeçte “Politik olarak sorunların aşılması için Airbus bu çalışmalara büyük destek veriyor. Eurofighter’ı kısa süre içinde Türkiye’de görebiliriz” açıklamasında bulundu. Cumhuriyet’in ulaştığı Alman diplomatik kaynakları ise konuya ilişkin savunma sanayi ihracat izin sürecinin devam ettiğini belirterek görüş bildiremeyeceklerini ifade etti. 

‘F-16 TESLİMATI ZAMAN ALACAK’

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerdi bulunan Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, komşu Yunanistan karşısında Türkiye’nin hava gücünü arttırması gerektiğine işaret ederek, Yunanistan’ın hava gücü açısından atılım içerisinde olduğunu söyledi. F-16 Blok-70’in teslimatında genellikle gecikmeler yaşandığını belirten Karakuş, “Türkiye’den önce Blok 70 alabilmek için 150 uçaklık anlaşma yapılmış başka ülkeler var. Gözüküyor ki belirli bir zaman alacak. Bugünkü dünya ortamı göz önüne alındığında Türkiye’nin silahlı kuvvetlerinin, hava kuvvetlerinin güçlü olması lazım. Türkiye bir yerde KAAN’ı geliştirme ve devreye sokmaya çalışıyor ancak o konuda da ABD ile bazı sorunlarımız var. Kongreden geçmesi gereken motor sorunu var. Biz KAAN için 100 civarında motor istiyoruz. Ayrıca HÜRJET uçaklarının motorunun da ABD’de kongreden geçmesi gerekiyor” dedi. 

‘ÖNCE 20 UÇAK’

F-16’ların bedelinin 23 milyar dolar olduğunu anımsatan Karakuş, Türkiye’nin kısa zamanda devreye sokabileceği bir savaş uçağına ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın Eurofighter tarafından giderilebileceğini söyledi. Karakuş, “Eurofighter iyi bir uçak. Meteor füzeleri atabiliyor. Rafale uçaklarının attığı füzenin aynısını atabiliyor. Bunun yanı sıra dönüş yeteneği yüksek, performansı yüksek. Bir çok yönüyle Türkiye’nin ihtiyacını karşılar. 20 uçağın kısa zamanda Türkiye’ye teslimi söz konusu olabilecek. Türkiye, 20 uçağın alımıyla ilgili anlaşmayı yaptığında 20 uçağın daha üretim çalışması başlayacak. Esas engel hep Almanya oldu. Scholz’un ikna olduğu görünümü söz konusu” diye konuştu. Karakuş, Türkiye’nin 1 yıl içinde önce 20 daha sonra 40’a tamamlayacak şekilde Eurofighter alabileceğini belirtti. Öte yandan Türkiye’nin 20 adet Eurofighter uçağı için Almanya ile yaklaşık 5,6 milyar dolar değerinde bir anlaşmaya varmaya çalıştığı öne sürülüyor.