ABD ve Rusya Ukrayna konusunda anlaşmaya varamadı
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'ye güvenlikle ilgili müzakerelerde "sorumlu olma" çağrısında bulunarak, "Olası yüzleşme risklerinin göz ardı edilmemesi gerekiyor" dedi. Ryabkov, Rusya'nın ABD'ye üç adet 'vazgeçilmez' öneri sunduğunu; ancak ABD'nin 'sorunları çözme anlayışına sahip olmadığını' düşündüklerini ifade etti.
cumhuriyet.com.trABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Rus mevkidaşı Sergey Ryabkov arasında Cenevre’de düzenlenen toplantıda Ukrayna konusunda ilerleme kaydedilemedi.
Görüşmenin, "zor", "profesyonel" olduğunu ve uzun sürdüğünü dile getiren Rybakov, Rusya'nın ABD ile NATO'ya çeşitli güvenlik garantileriyle ilgili teklifler ilettiğini anımsattı.
Bu tekliflerin ABD ile görüşmede ele alındığını aktaran Ryabkov, "Bizde, Amerikan tarafının Rusya'nın tekliflerini çok ciddiye aldığı ve bu teklifler üzerinde derinden çalıştığı yönünde izlenim oluştu" dedi.
Ryabkov, "Amerikalılara, ayrıntılı şekilde tekliflerimizin içeriğini ve mantığını sunduk. Neden, NATO'nun genişlememesine dair yasal garantilerin alınmasının kesin zorunluk olduğunu, Rus sınırlarının yanında, topraklarımızdaki hedefleri vurabilecek silahların konuşlandırılmayacağına dair yasal garantileri almak istediğimizi ve NATO'nun 1997 itibarıyla NATO'ya üye olan ülkeleri maddi anlamda keşfetme çizgisinden vazgeçmesi gerektiğini anlattık. Bizim için gerekli ve vazgeçilmez bu 3 kilit yönde gelişme olmadan, diğer konulardaki çalışmanın önemli olmasıyla birlikte soru işareti olacak" diye konuştu.
Görüşmenin "iş odaklı olmasının umut verici olduğunu" belirten Ryabkov, "Ancak en önemli konular hala geçerlidir. Amerikan tarafının, bu sorunları bize uygun şekilde çözmenin zorunlulukları konusunda anlayışa sahip olduğunu görmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Güvenlik garantileri ile ilgili ABD ve NATO ile anlaşma konusunda zeminin olduğu görüşünü paylaşan Ryabkov, diyaloğun ve çalışmaların sürdürülmesinden yana olduklarını dile getirdi.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma gibi planların olmadığına dikkati çeken Ryabkov, bunu Amerikan tarafına anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
"ABD'Yİ BU DURUMDA SORUMLU OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ"
12 Ocak'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO-Rusya Konseyi ve 13 Ocak'ta ise Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantılarının yapılacağına dikkati çeken Ryabkov, bu toplantıların sonuçlarına göre hareket edileceğini söyledi.
Bu görüşmelerin aylarca sürmemesi gerektiğini vurgulayan Ryabkov, "ABD'yi bu durumda sorumlu olmaya çağırıyoruz. Olası yüzleşme risklerinin göz ardı edilmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Ryabkov, bir sonraki tur görüşmelerin yapılıp yapılmayacağı konusunun en kısa zamanda netleşeceğini söyledi.
"NATO'NUN GENİŞLEMESİ RUSYA'NIN ULUSAL GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT"
NATO'nun genişlemesinin Rusya'nın ulusal güvenliğini tehdit ettiğini belirten Ryabkov, "Durum o kadar tehlikeli seviyeye geldi ki, bu temel meseleyi artık erteleme imkanımız yok" dedi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Rusya ile Ukrayna konusunda yaptıkları görüşmelerin "samimi ve açık sözlü" olduğunu belirtti.
Sherman, Cenevre'de Rus Mevkidaşı Sergey Ryabkov ile gerçekleştirdiği yaklaşık 7 saatlik görüşmenin ardından telekonferans üzerinden gazetecileri bilgilendirdi.
Görüşmelerin "samimi ve açık sözlü" bir şekilde geçtiğini vurgulayan Sherman, Rusya'nın diplomasi konusunda ciddi olup olmadığını söylemek için henüz erken olduğunu vurguladı.
RUSYA, ABD'YE UKRAYNA'YI İŞGAL NİYETLERİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ
Rusya'nın Ukrayna sınırındaki gerginliği azaltma konusunda bir işaret verip vermediğinin sorulması üzerine Sherman, "Bu sorunun cevabını bildiğimizi sanmıyoruz. Rusya'nın gerginliği azaltmanın ve tansiyonu düşürmenin en iyi yolunun diplomasi olduğunu anlayıp anlamadığını zamanla göreceğiz" ifadesini kullandı.
Sherman, ABD'nin Rusya'yı gerginliği azaltması konusunda uyardığını belirterek "Rusya, Ukrayna'yı işgal gelme amaçları olmadığını bunun sadece talim olduğunu söyledi. Böyle bir niyetleri olmadığın ancak gerginliği azaltarak ve askerlerini kışlalarına geri göndererek kanıtlayabilirler." değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Sherman'ın görüşmelerde Ukrayna konusundaki anlaşmazlıkların azaltıldığına ya da ciddi bir ilerleme kaydedildiğine ilişkin sinyal vermemesi dikkati çekti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün katıldığı bir televizyon yayınında, "Ukrayna'nın başına silah dayandığı bir ortamda bu görüşmelerden büyük bir ilerleme bekleyemeyiz" yorumunda bulunmuştu.