‘ABD Hamas ile görüşebilir’

Han: “Beyaz Saray, taraf değiştirmez ama beş ABD’li rehinenin kurtarılması için terör örgütü kabul ettiği Hamas ile ilk defa oturup konuşabilir.”

Doğa Öztürk

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de ateşkes ilan edilmesi yönünde ABD’nin sunduğu teklifi kabul etti. Karar tasarısında tamamen bir ateşkesin gerçekleşmesi, Hamas’ın elindeki rehineleri bırakması, hayatını kaybeden rehinelerin cansız bedenlerinin teslim edilmesi ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması öngörülüyor. ABD’nin de içinde olduğu 15 koltuklu Güvenlik Konseyi’nde 14 üye taslak lehine oy verdi, Rusya çekimser kaldı. Ateşkes teklifini Cumhuriyet’e değerlendiren Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Gazze’de ciddi bir insanlık trajedisi sürdüğünü belirterek, yaşananların sona erdirilmesi yönünde atılan ve bir miktar bile umut temsil eden ne varsa tüm eksikliklerine rağmen olumlu karşılanması gerektiğini söyledi. 

‘NETANYAHU, SİYASİ GELECEĞİNİ REHİNELERİN VE FİLİSTİNLİLERİN HAYATINA TERCİH EDER’

Rusya’nın çekimser kalmasının tamamen haksız bulmadığını aktaran Han, “İsrail’in neyi kabul edip etmediği yönünde bir belirsizlik olduğu açık. Birincisi İsrail’de kabine değişikliği oldu. Netanyahu popülist bir lider. Meseleleri zamana yayarak kendisi açısından avantajlı hale getirmeye, kaygılanmadan ülkesine siyasi bedel ödetmeye müsait bir kimliği var. Kendi çıkarları başka her şeyden daha önemli” dedi. Netahyahu’nun radikal ortaklarının herhangi bir barış anlaşması olursa kabineden çekilecekleri yönündeki uyarılarını anımsatan Han, “Sözlerinde durmayı tercih ederlerse bu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun siyasi geleceği açısından kabul edilemez bir manzara demektir. Netanyahu böyle bir durumda  kendi siyasi geleceğini rehinelerin hayatına da, Filistinlilerin hayatına da tercih eder. Hamas’ın da aslında bu anlaşmaya destek verip vermeyeceği belli değil. Onları tatmin edecek koşullarda bir dengenin oluşup oluşmayacağına dair elimizde bir veri yok. Hamas sözcüleri olumlu karşıladıklarını söyleseler de Hamas’ın askeri kanadının tavrının ne olacağı bilinmiyor. Onlar da kendi siyasi konum ve itibarlarını insan yaşamından daha fazla önemseyen bir görüntü veriyorlar. Tam olarak bu çerçevenin altının nasıl doldurulacağı belirsizliğini koruyor” diye konuştu. 

‘ABD, HAMAS İLE GÖRÜŞEBİLİR’

İsrail’in en önemli güvenlik uzmanlarının bir anlaşma olmadan bu işin çözülemeyeceğinin altını çizdiğini ve ABD seçimlerinden kaynaklı olarak önümüzde kasım ayına kadar bir vade olduğunu dile getiren Han, “ABD Başkanı Joe Biden, eğer Trump’a kaybederse bu kısmen bu savaş nedeniyle olacak. Biden da kasımdan önce bu işi halletmek icin baskıyı arttıracaktır. Eğer İsrail, BMGK kararını kabul etmezse ABD, Hamas ile görüşmeye başlayacaktır. Bu İsrail açısından büyük bir darbe olur. ABD taraf değiştirmez ama kendi vatandaşı olan 5 ABD’li rehinenin kurtarılması için terör örgütü kabul ettiği Hamas ile ilk defa oturup konuşabilir” ifadelerini kullandı. 

‘GAZZE, GÜNÜN SONUNDA GAZZELİLERE KALIR’

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz’ın istifası da dahil olmak üzere kabinede yaşanan değişiklikleri anımsatan Han, “İstifa edenlerin tamamı rehinelerin sağlığı bakımından ateşkese ihtiyaç duyulduğunu ve Netanyahu olduğu sürece ateşkesin olmayacağını söylediler. Bu savaşın verdiği zararın toparlanması uzun süre alacaktır. Bu toprakların İsrail tarafından ilhak edilebileceğini düşünmüyorum; İsrail aşırı sağının da böyle bir siyasi gücü yok. Gazze günün sonunda Gazzelilere kalır ama nasıl kalır?  İsrail’in tekrar bu altyapıyı yıkmayacağına dair garanti verilmediği sürece finansörlerin hiçbiri burayı finanse etme isteğinde olmaz. İstikrarsız bir yeni dengeyi kimse siyasi ve iktisadi olarak kimse teminat altına almaz” değerlendirmesinde bulundu.