Siyanürle zehir saçana ödül!

Erzincan İliç’te siyanürle altın arayan Kanadalı Anagold adlı şirketin maden sahasını genişletmesine izin verildi. Madende geçen yıl siyanür havuzundan sızıntı olmuş, Fırat Nehri’ne zehir karışmıştı. Maden aynı zamanda aktif fay hattı üzerinde bulunuyor.

Şeyda Öztürk

Erzincan İliç’te Kanadalı Anagold Madencilik tarafından 2008’den beri işletilen Çöpler Kompleks Madeni, yıllar içerisinde aldıkları kapasite artışlarıyla birlikte sahasını genişletti. Başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından açılan davalara karşın proje iptal edilmedi. 

GEÇ TESPİT EDİLDİ

Yıllarca işletilmeye devam edilen maden sahasında geçen sene 21 Haziran’da kaza meydana geldi. İçerisinde siyanür de bulunan karışımı taşıyan boruda saat 02.45’de hasar oluştu. Yaşanan bu sıkıntı 05.00 sularında tespit edildi. Hasarın devam ettiği 2 saat 15 dakikalık süre sonucunda Fırat Nehri’ne 20 metreküp siyanürlü karışım aktı. 

‘80 KİLO SİYANÜR’

Olayın ardından şirket yapılan tespitlerle karışımın içerisindeki siyanürün 8 kilogram olduğunu açıkladı. Ancak açılan davalar ve yapılan keşifler sonucunda nehire 80 kilogram siyanür karıştığı ortaya çıktı. Olayın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da devreye girdi. Bakanlık şirkete 16 milyon 441 bin TL para cezası kesti. Ayrıca “Tesiste ilave çevresel iyileştirme çalışmaları tamamlanıncaya kadar faaliyetin durdurulması” kararı verildi. 

ARTIŞ ONAYLANDI

Söz konusu maden olayın üzerinden üç ay geçmesinin ardından yeniden faaliyete geçti. Yapılan itirazlara ve davalara karşın şirket kapasite artışı için 15 Haziran’da başvuru yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sisteminde yer alan bilgiye göre ise Anagold Madencilik’in projesine Erzincan Valiliği tarafından 16 Ağustos’ta ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararı verildi. Bu onayla birlikte şirket bölgede bulunan 1.746 hektarlık maden sahasına 5.83 hektarlık bir bölüm daha ekleyecek. 

DEPREM GERÇEĞİ VAR

Söz konusu maden aynı zamanda İliç’teki aktif bir fay hattı üzerinde bulunuyor. Uzmanların uyarılarına göre, en son 1766’da deprem olan bölgede yeni bir deprem için endişe duyuluyor. Siyanürün de içerisinde bulunduğu 66 milyon tonluk kimyasal havuzun deprem sırasında hasar alması durumunda kimyasalların Fırat Nehri’ne karışması bekleniyor.

SİYANÜR NEDİR?

Siyanür insan vücuduna girdikten sonra saniyeler içerisinde belirti gösterir ve dakikalar içerisinde de ölüme neden olur. En hafif düzeydeki siyanür zehirlenmesinde baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi yan etkiler meydana gelir.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Kamuoyuna duyurulur,

Çöpler Maden İşletmemiz’in kapasite artırımıyla ile ilgili asılsız, gerçeği yansıtmayan iddialar üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama gereği duyduk.

Öncelikle, Anagold olarak Çöpler Madeni İşletmemiz’deki tüm faaliyetlerimizi ilgili mevzuatlara uygun bir şekilde sürdürdüğümüzü belirtmek isteriz. Çevre, iş sağlığı ve güvenliği açısından ulusal ve uluslararası standartların uygulandığı Çöpler Maden İşletmemiz, kullanılan teknoloji ve teknikler açısından dünyanın ve ülkemizin sayılı madenleri arasında yer almaktadır.

Bazı medya organlarında yer alan asılsız iddiaların aksine kapasite artırımına konu olan projenin işletme ruhsatlı alanlar içerisinde olduğunu belirtiriz. Halihazırda üretim faaliyetleri devam eden açık ocak işletmemizin kuzeybatı kısmının jeolojik ve jeoteknik koşullar dikkate alınarak düzenlenmesi ve basamak şevlerinde değişiklik yapılması nedeniyle, ocak alanının kuzeybatı kısmında 5,83 ha genişleme yapılması gerekmiştir.

Mevcut ÇED izinli alanımızda büyütme ya da genişletme söz konusu değildir. Yapılan işlem, ÇED izin alanında yer alan açık ocak koordinatlarında değişikliğe gidilmesidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.