Kıyım için sırada bekliyorlar
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Muğla’nın başı madenlerle belada. Aynı zamanda susuzlukla boğuşan ilde birçok maden ocağı projesi mevcut.
Şeyda ÖztürkMilas Sarıkaya Mahallesi’ndeki ormanlık alanda feldispat ocağı işleten Toprak Madencilik Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, sahasını genişletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Şirketin 2005’te aldığı onayla birlikte işlettiği 24.30 hektarlık made sahası, yeniden onay verilirse 49.2 hektara çıkarılacak. Ruhsat sahası 88.98 hektar olan şirketin yıllar içerisinde alanını genişletmesi bekleniyor. Yılda 350 bin ton cevher üretileceği belirtilen proje için 28 milyon 90 bin TL harcanacak.
Bakanlığın sisteminde yer alan bilgilere göre Muğla genelinde son bir yıl içerisinde birçok proje için adım atıldı. Yaşam savunucularının verdiği hukuk mücadelelerine karşın 35 farklı maden projesi için adım atıldı. Bunun yanı sıra da bakanlık, 12 farklı projeye “Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değil” kararı verdi.