KESK'ten deprem raporu: 1 ay geçti sorun çok adım yok!

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu deprem bölgesindeki izlenimlerini raporlaştırdı. 1 ayın ardından bölgedeki sorunların tazeliğini koruduğunun altı çizilen raporda gerekli adımların atılması çağrısı yapıldı.

cumhuriyet.com.tr

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), depremin birinci ayında depreme ilişkin gözlem ve değerlendirmelerin yer aldığı bir rapor yayımladı. KESK heyetinin saha çalışmalarıyla hazırlanan raporda depremin üzerinden bir ay geçmesine karşın temel sorunların hala çözülemediğine dikkat çekildi. Barınma, sağlık ve diğer temel ihtiyaç sorunlarının sivil toplum örgütleri ve dernek-sendika aracılığıyla çözüme kavuşturulmaya çalıştırıldığının kaydedildiği raporda, deprem bölgesindeki birçok sorunun güncelliğine vurgu yapılırken konuya ilişkin gözlem ve öneriler maddeler halinde sıralandı. 

ENFEKSİYONLARDA ARTIŞ

KESK Koordinasyon çadırlarında çalışan sendika üyelerinden alınan bilgiler çerçevesinde son duruma dair başlıca tespitler şu şekilde:

-Depremin en çok etkilediği yerlerde sağlığa erişimde ciddi sıkıntılar vardır. Çadır sorununun dahi tam olarak çözülmemiş olması, suların kirlenmesi, oluşturulan çadır kent ve konteynerde banyo ve tuvalet sorununun standartların çok uzağında olması, hava durumu gibi nedenlerden dolayı birçok yerde salgın tehlikesi baş göstermiştir. 

- Havaların soğuk olması nedeniyle özellikle geceleri soba kullanılmakta ve bu sobalarda kalitesiz kömür kullanılmaktadır. Çadırların kalabalık olması da bu duruma eklenince üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi bir artış gözlenmektedir.

- Özellikle Hatay ve İskenderun gibi yerlerde temiz suya erişimde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.

- Hamile kadınların muayene ve doğum takip süreçleri, çocukların ise aşılaması neredeyse durmuş durumdadır.

-Gönüllü ağının erkek yoğunluklu olması yardımların da daha çok erkek eksenli dağıtımına yol açmıştır. Kadınların sorunlarını ve ihtiyaçlarını dile getirmesi daha zor olduğu gözlemlenmiştir. Saha çalışmalarında gönüllü kadınların yer alması bu anlamda önem arz etmektedir.

MEKANİZMALAR ŞART

Raporda öncelikle yapılması gereken bazı hususlara da dikkat çekildi. Söz konusu konular maddeler halinde şu şekilde sıralandı:

-Yerel yönetimlerle işbirliği sağlanmalı, çalışmalar birlikte koordine edilmelidir. Depremzedelere yönelik çalışmalarda kamu kurumları ile emek ve meslek örgütlerinin, STK ve siyasi partilerin koordineli çalışmaları sağlanmalı, sahada bunun aksi yönündeki engellemelere son verilmelidir.

-Çadır kent yönetimlerinde orada yaşayanların aktif katılımını sağlayan mekanizmalar geliştirilmelidir.

-Her kentin kültürel durumunu da gören bir yerden kadınların çadır kentteki toplumsal yaşama katılımı için tedbirler alınmalıdır. 

-Kayıp çocuklar konusu ivedilikle açığa kavuşturulmalı, iddialara ilişkin soruşturmalar açılmalı, sorumlular yargılanmalıdır.

- Temiz ve ulaşılabilir su sorunu ivedilikle çözülmelidir. İnsan ve hayvanların kullanımı için zarar görmüş su kaynakları onarılmalı, akan suların tahlilleri yapılmalıdır. Tarımsal sulamada kullanılan su kaynakları ve sulama yapıları onarılarak çiftçinin geçim kaynağı tarımsal üretimin sürmesi sağlanmalıdır.

- Salgın hastalıklara karşı tedbir alınmalıdır.

-Resmi kurumlar her türlü iletişim kanallarını kullanarak depremzedelere yönelik periyodik bilgilendirmelerde bulunmalıdır.

- Deprem bölgelerinde yeni yerleşim alanları için mera ve orman alanlarında inşaat yapılabilmesine olanak sağlayan düzenlemeler geri çekilmelidir.

- Yetkililer görece az hasarlı evleri kontrol ederek ön rapor hazırlamaktadır. Ancak evlerin yeni bir depreme ya da artçı depreme dayanıp dayanamayacağına ilişkin kesin ifadede bulunmaktan kaçınıyorlar. Bu nedenle insanlar az hasarlı evlere de girmeye korkuyor. Bir an önce İnşaat Mühendisleri Odası’nın da görüşleri alınarak tam anlamıyla bir inceleme süreci başlatılmalıdır.