Twitter'a içerik görüntüleme sınırı getirildi: Mali durumu en kötülerden biri
Elon Musk'ın Twitter'daki görüntüleme kısıtlamasına ilişkin açıklamaları en önemli tartışma konusu haline geldi. Birçok kullanıcı söz konusu uygulamaya tepki gösterirken Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ise, bu hamlenin Twitter’ın mali durumu nedeniyle alınmış olabileceğine dikkat çekti.
Sena TufanDünyaca ünlü sosyal ağ hizmeti Twitter’ı Jack Dorsey’den 44 milyar Dolar’a 13 Mayıs 2023’te satın alan Elon Musk, platform üzerinde radikal değişiklikler yapmaya devam ediyor. Şirketin CEO’su Musk bu kez de, 430 milyonun üzerinde görüntülenme alan bir paylaşım yaparak, Twitter’da ücretli abone olmayan kullanıcılara içerik kısıtlaması getirildiğini söyledi. Musk paylaşımında, platformdaki manipülasyonu belirleyebilmek için geçici olarak içerik görüntüleme sınırlaması getirildiğini açıkladı. Buna göre, doğrulanmış hesap kullanıcıları yani ücretli üyeler günlük 10 bin tweet görüntüleyebilecek. Doğrulanmamış hesaplar 1000 tweet, yeni açılan ve doğrulanmamış hesaplar ise 500 tweet görüntüleyebilecek.
Musk’ın açıklamaları Twitter’daki bir numaralı tartışma konusu haline gelirken kullanıcılar da söz konusu sınırlamaya tepki gösterdi. Sınırlama hakkında Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ise, bu hamlenin Twitter’ın mali durumu nedeniyle alınmış olabileceğine dikkat çekti.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Kıyan, kısıtlama kararının Twitter’ın mali durumuyla ilgili olabileceğini söyledi. Kıran, “Twitter sosyal medya platformları arasında mali durumu en kötü olanlardan birisi. Şirket bir yıl az bir miktar kar etse de, ertesi yılı zararla kapatıyor. Musk, Twitter'ı satın aldığında tablonun dramatikliğini fark etmekte gecikmedi. Bu kapsamda işe veriyi tüm taraflara kapatarak başladı. Buna akademik araştırmalar da dahil” dedi.
‘‘META’ YERİNİ ALMAYA HAZIR’
“Musk, artık doğrulanmış hesap kullanıcılarının dahil olduğu herkesi birer müşteri olarak görüyor ve bu tür uygulamalarla kapitalist bir ekonomi içerisinde hiçbir şeyin ücretsiz olamayacağını acı bir biçimde hatırlatıyor” diyen Kıyan sözlerine şöyle devam etti:
Kullanıcıların önünde bundan sonra iki seçenek var. Ya buna razı olup Twitter'ın mali tablosunu iyileştirmeye girişimlerine katkı sağlayacaklar ya da Twitter yerine alternatif platformlara yönelecekler. İkincisi olursa, zaten az bir kullanıcı sayısına sahip Twitter var olan kullanıcılarını da kaybetmeye başlayacak. Zaten Twitter'dan doğan boşluğu Facebook'un sahibi olduğu Meta şirketi doldurmaya hazır.
(Zafer Kıyan)
‘PARASI OLAN KONUŞSUN’
Alternatif Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Tezcan Durna da, “Musk, ya kar hırsıyla ya da daha fazla gelir elde etme kaygısıyla platforma sınırlamalar getirererek ücretli hale getirmeye başladı. Twitter başlangıçtan beri demokratik bir platform. Forum gibi görünmesine rağmen bu hamleyle Twitter'ın mantığını ortadan kaldırma niyetini de barındırıyor. Twitter'a atfedilen bu demokratik katılımı mümkün kılan özelliğinin kaybedecektir. Elon Musk ve onun zihniyetindeki neoliberal ve kapitalist üretim ilişkilerinin tam anlamıyla hakim kılınması gerektiğine dair zihniyetin bir tezahürü olarak görülmeli. Aslında sadece bir kar hırsı değil bir toplum tahayyülü. Parası olan konuşsun parası olmayan kısıtlı şekilde konuşsun ya da sussun gibi bir toplumsal düşüncenin bir tezahürü” değerlendirmesini yaptı.
(Tezcan Durna)
Konu hakkında tartışmalar sürerken Elon Musk bir paylaşım daha yaparak sınırlandırma uygulamasının ironi olduğunu söyledi. Musk, “Yine başka bir ironi alıştırması olarak, bu gönderi rekor bir görüntüleme sayısına ulaştı” dedi. Musk’ın bu sözlerini değerlendiren Durna, “Tepkiler yükselince ironi deyip şimdilik geri adım atma stratejisi. Bizim siyasetçilerin de sık başvurduğu bir yol. Önce baskı anlamında ileti bir laf et adım at, tepkiler yükselince de ironi yaptım deyip geri adım at. İki hafta önce Abdüllatif Şener de aynı şeyi yapmadı mı? Sanırım çağın ruhu bu artık” değerlendirmesinde bulundu.