İkinci kez Mersin’den aday olan Seçer, oyunu yükseltme arayışında: ‘Her kesimden oy alacağız’
Yapılan anketlerde memnuniyet oranı yüksek çıkan Seçer, “Sadece CHP’lilerin değil, CHP’ye ya da geçen seçimde şahsıma oy vermemiş birçok yurttaşın oyunu alacağız” dedi.
Türkiye nüfus yapısının her özelliğini bünyesinde barındıran kentlerden birisi Mersin. İlk adaylığı döneminde yoğun olarak halkla iç içe olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geçen beş yılı gayet iyi değerlendirmiş. Hemen her gün sokakta halkla iletişim halinde olan Seçer, 31 Mart seçimleri için iddialı. Seçer’le Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Taş Binası”nda görüştük. Seçimle ilgili sorularımıza şu yanıtları verdi:
Türkiye’de ve Mersin’de yerel seçimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizde de Mersin’de de kıyasıya bir mücadele var. Çünkü önümüzdeki dört yıl Türkiye’de seçim yok, bir erken seçim ihtimali doğarsa o ayrı bir değerlendirme konusu ama dört yıl Türkiye seçim yaşamadan gidecek. O anlamda da önemli bir seçim. Yeni ittifak, işbirliği sistemlerinde aktörler çok önemli. Siyasi partiler önemli ama adaylarda önemli. Burada şu parti güçlü bu parti güçlüden ziyade şahıslar üzerinden değerlendiriliyor. Mevcut belediye başkanlarının yaptıkları ya da onlara rakip olarak çıkardıkları adayların kabulü gibi. Bunlar konuşuluyor.
‘HİZMET İTTİFAKI’
Aynı şekilde, çok net söyleyebilirim, zaten ölçümler de bunu gösteriyor: Biz hem rahat kazandığımız gibi anlamlı bir skorla kazanacağız. Bir rakam söylemek siyaseten doğru bir yaklaşım değil ama tabii ki iddia ortaya koyuyoruz. Bu iddia rasyonel bir iddia... Söyleyebilirim ki farkla kazanılacak, çok anlamlı bir skor çıkacak. Ben şunu söylüyorum: Hizmet ittifakı. Bu kavram bana ait. Hizmetlerim üzerinden bu değerlendirmeyi yapıyorum. Sadece CHP’lilerin değil, sağ-sol farklı dünya görüşünden siyasi partiye gönül vermiş ya da oy vermiş, hatta bugüne kadar CHP’ye ya da geçen seçimde şahsıma oy vermemiş birçok yurttaşın anlamlı bir oranda yurttaşın oyunu alacağız.
Yeni projelerinizi anlatır mısınız?
Öne koyduğum üç projem var. Hepsi birbirinden değerli. Bir tanesi de raylı sistemler. Biz yeraltı metro temelini atmıştık 13.4 kilometre. Ama 47 kilometrelik bir projeksiyonumuz var. Raylı sistemlerin üç modeli de var. Hem metro şu anda temelini attığımız en pahalı yatırım. Hafif raylı ve tramvay olmak üzere 47 kilometre. Bunun 12 kilometresi Tarsus tramvayı. Yine sosyal konut. Özellikle Mersin’de sığınmacı nüfusunun artmış olması deprem sonrası buraya göç edip burada yaşamaya başlayan depremzede yurttaşların nüfusunun oranı, buradaki farklı dinamiklerden kaynaklı nüfus artışı konutlarda ve kiralarda ciddi artışlara neden oldu. Bizim sosyal konut projemizde birinci amacımız yapacağımız ortaalt gelir durumuna uygun daireler yapmak ve bunları onlara uygun kiraya vermek. Çok cep çok can yakıyor kiralar. İnsanlar aldığı maaşı kiraya veriyor. Buna can dayanmaz.
İlgi çeken sosyal uygulamalarınızdan olan “keçi projesi”nden bahseder misiniz?
Hizmetlerimizde parti ayrımı, mahalle bize oy vermiş, bu vatandaş vermemiş, bu partilinin çocuğu, bu AKP’li çocuğu gibi bir ayrım yapmadan bu hizmetleri yapıyoruz. Bazı proje toplantıları oluyor şimdi dediğiniz gibi hayvancılık projesi. 240 aile işletme yapmışız. 25 damızlık küçükbaş hayvan veriyoruz. Bir yıllık yem, veteriner hizmetleri ve ilaçları. Daha sonra iki yıl içerisinde yavruladığı hayvanları bize teslim ediyor. Biz de başka bir aileye veriyoruz. Çark ilk 4 seneden sonra böyle dönmeye başladı. Artık ilk 4 yılda toplamda 6 bin hayvan dağıttık. Her yıl 60 aileye bu proje. İnsanlara balık tutmayı öğretiyoruz.
‘TÜRKİYE’NIN İZDÜŞÜMÜ’
Partinizin klasik olarak ulaşamadığı veya iletişimin biraz zayıf olduğu bölgelerde bunları yürütüyorsunuz...
Son 5 yılda CHP bunu aşmaya başladı. Özellikle 5 büyükşehirle beraber; çünkü bunlar hem nüfus hem bütçe potansiyeli yüksek şehirler. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya. En stratejik kentler. Demografik olarak Türkiye demografisine yakın. Şimdi Mersin Türkiye’nin izdüşümü... Çünkü Mersin, Adana bunlar çok göç almış şehirler.
Mersin hava ulaşımı olarak Adana’ya bağlı, yeni havaalanı 14 yıl sonra açılacak mı?
Bugün yarın, bugün yarın açılmadı yani. Cumhurbaşkanı da buradaydı. Yine havaalanına dair bir şey söylememiş. Sadece bağlantı yolu yapılıyor demiş, başka bir cümle kurmamış. Oysa 2023’ün 29 ekiminde, Cumhuriyetin 100. yılında açılacaktı. Açılmadı.
'AFETLERE KARŞI HAZIRIZ'
Deprem konusu Mersin’de var mı, çalışmalarınız neler?
Biz deprem bölgesi değiliz ancak depreme komşu bir kentiz. Örneğin 6 Şubat depreminde yıkım olarak 11 kent zarar gördü. Mersin bunu bir yıkım olarak yaşamadı. Oradan gelen göçü yaşadı. 11 şehrin adeta tüm yurttaşların acısının ortalamasını biz yaşadık çünkü her bölgeden insan geldi. Muazzam bir nüfus artışı oldu. Sadece deprem değil afet, tsunami de bir afet, aşırı yağışta, yangında, nükleer sızıntıda, Mersin afet bölgesi. Biz afet işleri daire başkanlığını kurduk süratle. Bir afet kampusumuz var. Afet döneminde lazım olacak malzemelerin depolandığı, insanlara eğitimin verildiği bir veri tabanının olduğu bir çalışma yaptık. İkinci dönemde de önem ve söz verdiğimiz vaatlerimiz arasında olacak.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Erdoğan belayı satın aldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Trabzonspor'da ayrılık!