Karadeniz'in 'Kral'ı

10 Temmuz 2011 Pazar
\n\n\n

Yaz aylarında yurdumun her köşesinde bir festival furyasıdır gider... Kiminde sadece tüketilir, kiminde üretildiği de olur... Tüketilenlerle üretilenler arasında bocalar durursunuz...

\n

18 yıldır Karadeniz Ereğlide her temmuz, 3 gün süren Sevgi, Barış, Dostluk, Kültür ve Sanat Festivaliyapılır. İlk gününden beri, tamam geliyorum derim, bir türlü gidemem... Bu yıl şeytanın bacağını kırdım.

\n

Festivalin dolu mu dolu bir programı var. Sayısız şair ve yazarın sohbet, imza gününden tutun resim, karikatür, fotoğraf sergilerine, uçurtma yarışmasından sualtı arama kurtarma gösterisine, satranç turnuvasından, filmlere, yok yok... Elbet Rusya, Ukrayna, Senegal folklor gösterilerinin yanında edebiyat panellerinin esamisi pek okunmuyor... İnsan o zaman sormadan edemiyor, niye bunca karman çorman bir program; niye onca yazarı şairi getirtiyorsunuz diye... Festivali taçlandıranlar ise hiç kuşkusuz açık hava pop konserleri! Festival bu akşam Ajda Pekkan konseriyle sona erecek. Hiç kuşkum yok, ortalık yıkılacak!

\n

Belediye Başkanı Halil Posbıyık (CHP), 1994, 1999, 2004 ve 2009da üst üste dört dönemdir başkan seçiliyor... Bu şenlik onun çocuğu sayılır... Festivalde onu görmek bana bir türlü nasip olmadı. Ama 1996da, ona Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülünü verdiğimizi daha dün gibi anımsıyorum. Türkiye ile Yunanistan arasında ilk kardeş kent olayı, 1995’te Karadeniz Ereğli ile Hydra Adası arasında gerçekleşmişti.

\n

Doğrusu festivalden çok, Ereğli ve kentleriyle müthiş gurur duyan insanlara kulak verdim... İşte öğrendiklerim:

\n

Hamsinin en lezzetli olduğu yer Ereğlidir. Çünkü Karadenize girdiğinde ilk duraktır ve hamsi gençtir, yağsızdır. Bir ay sonra hayatta kalan hamsiler, Rize, Trabzona doğru yola çıkar, yolda yaşlanır, yağlanır, lezzetini kaybeder! Doğu Karadenizliler de hamsi yediklerini zanneder...

\n

Hopadan Trakyaya tüm Karadeniz illerinin lideri, kralkenti Karadeniz Ereğlidir. Bu sahilde sizKaradenizsıfatı taşıyan başka il bilir misiniz? Karadeniz Rize? Karadeniz Trabzon? Yok öyle şey!

\n

Yıldırım Beyazıtın burayı Bizans İmparatorundan satın aldığı söylentisi yaygın. Ancak fiyatı öğrenemedim...

\n

Osmanlı Çileğibir tek bizde var diye bol bol övünüyorlar! Bir de Karadeniz Ereğliye özgü, üstün kaliteli ketenden üretilenElpek Beziörtüleri pek bir ünlü... Yani ey yolcu! Osmanlı çileği yemeden, çilek reçeli ve elpek bezi almadan, Karadeniz Ereğliden ayrılmayacaksın!

\n

Fatih Sultan Mehmetin fermanıyla buraya 1453te dikilen, halen Anıtlar Yüksek Kurulunca koruma altına alınmış olan dev çınar ağaçlarının gölgesindeki kahvelerde dinlenmek ya da Cehennemağzı Mağaralarını dolaşmak... Ben her ikisini de yaptım.

\n

ÇEKÜL neferi Raif Tokelden Üzüntü Vadisinde, bu doğa harikası mağaraların öyküsünü dinlemek bir ayrıcalıktı. Altın Postserüvenindeki Argonot gemicilerinin uğrak yeri... Heraklese (Herküle) verilen en zor görev: Hadesin derinliklerinden, yeraltı cehenneminden, (yani mağaradan) 3 başlı köpeği çıkarıp etkisiz hale getirmesi... Bana inanmazsanız, gidin kendi gözlerinizle görün, sahilde olayın heykeli bile var!

\n

Mitolojik hikâyeler bir yana, antikçağda Herakleidesin burada yaşadığını; İskenderiye ve Bergamadan sonra 3. önemli ve en büyük kütüphanenin, Platonun öğrencisi tarafından burada kurulduğunu öğrendim.

\n

Gözlerimde denizin o uçsuz bucaksız maviliği, ciğerlerimde kentin çevresini saran ve dönüş yolunda Düzceye dek bana eşlik eden çam ormanlarının tertemiz havası... Gönlüm orada kalıp keşke hayat; sevgi, barış, dostluk şenliklerinden ibaret olsadiyerek İstanbul kaosuna geri döndüm!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları