Turgay Fişekçi
Turgay Fişekçi turgay@fisekci.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Bozcaada'da Şiir Rüzgârı

29 Haziran 2011 Çarşamba
\n

\n

Bozcaadada her yaz düzenlenen Ozanın Günü ve Homeros Okumaları etkinlikleri onuncu yaşını doldurdu. Haluk Şahinin girişimiyle, Cevat Çapanın danışmanlığında sürdürülen etkinliklerde günümüz ozanlarından biri şiirlerini okuyor, İlyada okumaları yapılarak antikçağ kültürü üzerine söyleşiler gerçekleştiriliyor.

\n

Bu yıl Homeros okumaları Odysseia destanı ile sürecek. 2 Temmuz Cumartesi günbatımında adanın Polente (Batı) sırtlarında farklı dillerde gerçekleşecek okumalardan sonra akşam da Mitos sahilinde yakılan şiir ateşinin çevresinde, bu yılın ozanı olarak şenliğe çağırılan, Hakan Savlı şiirlerini okuyacak.

\n

3 Temmuz Pazar günü ise Itırlı Bahçede, Homerostan Bize Ne?konulu toplantıda Troya kazılarını yönetenlerden Rüstem AslanHomerosun Çiçekleri, arkeolog-yayıncı Nezih Başgelen ise Homerosun Irmakları konusunda konuşacaklar.

\n

***

\n

Ozanın Gününün öteki şiir etkinliklerinden ayrılan temel özelliği, geçmiş kültürle bugün arasında kurduğu bağlar.

\n

Ozanın Günü ve Homeros okumasıyla, bir yandan şiir sanatının dünüyle bugünü birleşirken, öte yandan da bu buluşmayla insanoğlunun yeryüzü konukluğu boyunca değişmeyen temel çizgisi ortaya çıkıyor. Günümüzden üç bin yıl önce yaşamış olsa da, insan temel özellikleriyle aynı insan. Aynı şeylere üzülüp seviniyor, aynı tutkuların peşinde koşuyor, benzer değerleri yüceltiyor.

\n

Popüler kültürün uçuculuğuna, gelip geçiciliğine, yaygın beğenilerine karşın, insanoğlunun kalıcı, evrensel değerlerinin savunulduğu, öne çıkarıldığı bir şenlik Ozanın Günü.

\n

Bu yanıyla bakınca Halikarnas Balıkçısı, Sabahattin Eyüboğlu, Azra Erhat kuşağının başlattığı Anadolu hümanizması düşüncesinin Bozcaadada sürdürüldüğünü söyleyebilir.

\n

Şenlik kapsamında bir dinleti sunacak olan Mutlu Torun, seçtiği ezgilerle üç bin yıl önceki seslerin nasıl bugüne ulaştığını gösteriyor: Troya Savaşı’nda Hektorun eşine düşmana karşı gidiyorum deyişiyle, Çanakkale türküsündeki Ana ben gidiyom düşmana karşı deyişini ezgilerin tarihi içinde buluşturuyor.

\n

Günümüzün sersemlemiş, yaşadığı dünyadan kopmuş, her şeyin anlık olduğunu sanan bireylerine, tam karşıt bir tavırdır burada karşımıza çıkan.

\n

***

\n

Bu yıl şenlikte şiirlerini okuyacak Hakan Savlı, 1990’ların ortalarından günümüze dek yayımladığı kitaplarıyla kendi özgün dünyasını kurmuş bir ozan. Çağdaş insanın hüzünlere bulanmış serüvenleri yansıyor şiirlerinde. Geleneğinde büyük bir hüzün birikimi olan çağdaş şiirimizde, bu duyguyu çağdaş boyutlarıyla geliştirip donattı. İnsan ve acıları odağında kurdu şiirini.

\n

2 Temmuz günü, Bozcaadada şiirler okunurken ülkemizin pek çok yerinde de aynı gün 1993te Sivasta yakılan aydınlarımız anılacak.

\n

Hakan Savlının Behçet Aysan başlıklı şiirinden dizelerle birleşsin bu iki olay:

\n

\n

karanlıkta elini aramak birisinin

\n

bir patika bulmak ansızın yeşil

\n

dışarda davullar

\n

avuçlarında

\n

boğar gibi bir tavşanı

\n

\n

ben orada sadece kalbimle durdum

\n

ben orada sadece kalbimle durdum

\n

\n

buruk bir düelloda

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yüz Yıl Önce Balkanlar 26 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları