Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Yardımlar kayıt dışılığı arttırdı
Hükümet, sosyal yardımlara “kamu yararına çalışma, iş arama, sağlık kontrolünden geçme, mesleki eğitim veya temel eğitim alma” koşulu getirmeye hazırlanırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Türkiye’yi 12 bölgeye ayırıp “yolsulluk haritasını” çıkardı. Buna göre sosyal yardımları 3 grupta ödemek için 72 yardım formülü üreten bakanlık, yardımların cinsini ve miktarını “puanlama” sistemine göre yapacak.
Yoksullara sağlanacak yardımın tek elden verilmesi için yürütülen çalışmalarda sona geliniyor. Bakanlığın, sivil toplum örgütleriyle düzenlediği çalıştaya sunduğu taslakta, yoksullara uzun zamandır sağlanan sosyal yardımların istihdam bağlantısının zayıf olması nedeniyle, insanları kayıt dışılığa teşvik ettiği sorununa dikkat çekildi. Türkiye’nin yoksulluk haritasının çıkarıldığı taslağa göre, ülke “İstanbul, Doğu Marmara, Batı Marmara, Ege, Batı Anadolu, Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Orta Anadolu, Ortadoğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu” olarak 12 bölgeye ayrıldı.
Formdaki sorular
Yardımların cinsini ve miktarını belirlemede “puanlama” sistemini kullanacak olan bakanlık, kimin, hangi yardımı alacağına karar vermek için de bir form hazırladı. Bakanlık formda yoksula, “Sağlık hizmetlerine erişimle ilgili problem yaşıyor musunuz? Hane halkı içerisinde son 1 yılda parasızlık nedeniyle tedavisini ertelediğiniz hastalık/rahatsızlık durumu oldu mu? Et ve ürünlerini tüketme sıklığınız nedir?” sorularını yöneltip yanıtlara göre hareket edecek. Bakanlığın hazırlıklarını tamamlamasının ardından yardım ve destek miktarı 2012 yılında 25 milyar TL’yi bulacak. Bir haneye aylık yapılacak aile yardımı toplamı net asgari ücretin yüzde 70’ini geçmeyecek.
Yoksula 72 ayrı formül
Yardımların “kır-kent” ayrımı ve bölgesel farklılıklara göre verilmesi planlanırken yardımlar kapsamında yoksullar için 72 ayrı formül üretildi. Taslakta dikkat çeken düzenlemeler şöyle:
- Ailelere, yaşlılara ve özürlülere “düzenli”, eğitim, sağlık, barınma ve yakacak alanlarında “süreli” yardım yapılacak, tek seferlik, gelir getirici yardım faaliyetleri “geçici” olacak.
- Nakit desteği kamu yararına çalışma, iş arama, sağlık kontrolünden geçme, mesleki eğitim veya temel eğitim alma gibi şartlara bağlanacak.
- Yoksulluk durumu devam ettiği müddetçe yardımlara devam edilecek. Şarta bağlı olması durumunda ise birey, söz konusu şartını yerine getirmezse yardım kesilecek.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Yıkılması gerekiyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Trabzonspor'da ayrılık!