Şehriban Kıraç

Çalışana çocuk koruması

10 Eylül 2012 Pazartesi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu geçen yıl kasım ayında hayata geçirdiği Güvenli İnternetin Çocuk Profiline çocuklardan ziyade şirketleri çekti. Kurum çocukları koruyacağım diye neredeyse şirketlerin çalışanlarına çocuk muamelesi yapmasına neden oluyor. Oysa zararlı yazılımlar her tür siteden gelebiliyor.

Geçen yıl 22 Kasım’da yürürlüğe giren güya çocukları zararlı içeriklerden korumayı amaçlayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) belirlediği sitelere girilmesini sağlayan filtreli internete (güvenli internet) şu ana kadar 1.5 milyon abone kaydolmuş durumda. BTK’nin açıklamalarına göre işin ilginç yanı ise buraya kaydolan abonelerin çoğunluğunun şirketlerden geliyor olması. BTK güvenli internete daha fazla abone çekmek ve geçişi hızlandırmak için de SMS uygulamasını da başlattı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri geçen haftalarda yaptıkları açıklamaya göre, son günlerin en büyük tartışma konusu olan siber saldırıların çocuk profiline etki edemediğini savunarak “Bu nedenle finans kuruluşları ve bankacılık hizmetlerini yoğun şekilde yürüten bireysel müşteriler çocuk profilini seçiyor” açıklamasını yaptı. Özellikle elektronik ortamda ticaret işlemlerini yapmak isteyen işadamlarının ve kurumsal şirketlerin “çocuk profili” kullandıklarının altı çiziliyor.

Uzmanlar ise uluslararası büyük firmaların böyle bir yönteme başvurma ihtimalinin düşük olduğunu vurguluyor. Uzmanlara göre eğer ki bankalar ya da uluslararası arenada büyük işler yapan şirketler müşteri bilgilerini koruyacak, şirketlerinin bütünlüğüne zarar verecek bir sistem geliştirememişlerse, şirket çalışanları hangi profile geçilirse geçilsin hangi filtre kullanılırsa kullanılsın bilgileri dışarı sızdırmanın bir yolunu bulacaklar. Bu durum hem şirkete hem de müşteri bilgilerine zarar verecek. Şirket yöneticileri kendi evlerinde seçmedikleri güvenli internete çalışanlarını sokuyorlar. Çalışanlarının girmeyeceği değil gireceği siteler seçiliyor.

 

Devletin izin verdiği kadar özgürlük

BTK yetkililerine göre internet korsanlarının güvenli internette ‘çocuk profili’ne dokunamadıkları için şirketler buraya akın ediyor. ?İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD) Başkanı Mustafa Akgül, buna birkaç aile şirketi ya da internetten haberi olmayan küçük şirketlerin itibar edeceğini vurguladı. Akgül’e göre çocuk profili tek başına siber saldırıları engelleyen bir koruma değil. Çocuk profilini seçen kullanıcılar, BTK ’nin belirlediği ve servis sağlayıcılarına gönderdiği alan adı, alt alan adı, IP adresi ve portlara girebiliyorlar. Bunun dışındaki hiçbir adrese erişim söz konusu değil. Çocuk profili ile eğitim, ödev, bankacılık uygulamaları, alışveriş, müzik, oyun, haber, e-posta, kamu siteleri, özel şirketler, eğitim kurumları ve e-devlet gibi farklı sitelere erişim mümkün olabiliyor. Hiçbir sosyal ağ çocuk filtresinde yer almıyor. Çocuk ve Aile Profil Kriterleri Çalışma Kurulu’nun belirlediği kriterlere göre çocuk profilinde Facebook ve diğer paylaşım siteleri bulunmuyor. Genel olarak zararlı yazılımlar her tür siteden gelebiliyor. Arama motorları bu tür uygulamaları kendiliğinden tespit ediyor, site sahiplerini uyarıyor.

Filtre uygulaması ‘devlet eliyle merkezi bir şekilde’ gerçekleşiyor. Hizmetten yararlanan yurttaşların hangi sitelere erişeceği/erişemeyeceği BTK tarafından belirleniyor. Yurttaşların filtre içeriklerini değiştirme özgürlükleri bulunmuyor. Merkezi filter profilleri kullanıldığı sürece devletin izin vermediği bilgiye, habere, farklı/alternatif görüşlere erişme, muhakeme etme ve karar verme olanakları da olmuyor.
    



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları