Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Füzelerle Ördük Anayurdu (1)…
Türkiye, Rusya’dan faturası 2.5 milyar dolar tutan, S-400 füzelerinden satın alıyor.
Türkiye, Fransa ve İtalya’nın SAAM füze yapımına katılma anlaşması imzaladı.
Türkiye’nin, ABD’den füze alımı için sözleşme yaptığı duyuruldu!
***
Türkiye’nin, uzun bir süredir yeni bir hava savunma düzeni kurmak istediği biliniyor. Bu amaçla 2015’te uzun menzilli füze sistemi ihalesi açtı. İhaleyi, 3.4 milyar dolar ile Çin kazandı. Çinli şirket, Türkiye’ye füze yapım teknolojisini de verecekti.
Ancak, ABD’nin girişimiyle “Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (KAAÖ –NATO)” tepki gösterince ihale iptal edildi.
Bunun üzerine, çeşitli ülkelerle füze savunma sistemi için görüşmelere başlandı. ABD savunma şirketi Lockheed Martin ve Avrupa füze ortak girişim grubu MBDA’dan füze satın alınması gündeme geldi.
Kasım 2016’da, Rusya ile de S-400 için görüşmeler yapıldığı açıklandı. Eski Savunma Bakanı Fikri Işık, Nisan 2017’de, bir KAAÖ üyesi olarak öncelikle ittifak içerisinde temaslar yapıldığını, ancak bunun gerçekleşememesi üzerine değişik arayışlara gidildiğini açıklamıştı.
***
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemi bağlamında, 24 batarya ve 96 uzun menzilli füze alımı anlaşmasını imzaladığı açıklandı. 2.5 milyar dolarlık füzelerin bedeli; yüzde 45’i peşin, yüzde 55’i ise Rusya’nın açacağı kredi ile ödenecek.
Bu füzeler eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyorlar. 3 bin 500 km uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha edebiliyorlar. Bir füzenin ağırlığı; 1.8 ton, uzunluğu 8 m ve çapı da yaklaşık 50 cm, ayrıca 145 kiloluk savaş başlığı da taşıyabiliyor.
***
Rusya, 2015’te Çin’e altı tabur, 2016’da Hindistan’a 6 milyar dolar karşılığında beş tabur S-400 füzesi satımı anlaşması imzaladı. Bir tabur, sekiz fırlatıcıdan oluşuyor.
Rusya’nın; Suriye’deki Tartus Hava Üssü’nde, Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’da da S-400 savunma sistemi bulunuyor.
Ayrıca KAAÖ üyesi Yunanistan’a bir önceki model olan S-300 füzelerinin satışında “hülle yöntemi” uygulanmıştı. (Gençlerin bilgisine: Hülle, İslamiyette boşanan bir kadın, tekrar kocasıyla evlenmek isterse, önce bir başka erkekle evlenip ondan da boşanması gerekir!)
Rusya, bu füzeleri önce KAAÖ üyesi olmayan Güney Kıbrıs’a satmış. Yunanistan da füzeleri Kıbrıs’tan almıştı!
***
ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant, “Türkiye, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın alırsa, önce KAAÖ teknolojilerine erişimi kısıtlanır, sonrasında F-35 tipi 5. kuşak bombardıman uçaklarını edinemez!” dedi.
***
ABD; KAAÖ’ye karşı kurulmuş eski Varşova Paktı’nın üyelerinden Ukrayna’ya, ülkenin doğusundaki Rus destekli ayrılıkçılara karşı savaşına yardımcı olmak için “47 milyon dolarlık, 210 tanksavar füze ve 35 fırlatıcısını” satacağını açıkladı.
Ukraynalı askerlerle, Rus destekli ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda Nisan 2014’ten bu yana 10 binin üzerinde kişi ölmüştü. KAAÖ üyesi olmayan Ukrayna’ya, Batılı ülkelerin askeri yardımda bulunmalarında bazı yasal sınırlamalar var.
Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, “Amerika, net olarak Ukraynalı yetkilileri daha fazla kan dökmeye doğru itiyor. Amerikan silahları yeni kurbanlara neden olabilir!” diye tepki gösterdi.
Şubatta süren protestoların ardından Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Kiev’i terk ederek Rusya’ya kaçmıştı. Martta Rusya’nın Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’a S-400 füzelerini yerleştirmesi, bölgedeki gerilimi artırmış, nisanda, Rus yanlısı Ukraynalı silahlı muhalifler Donestk ve Luhansk’ta hükümet binalarını ele geçirmişlerdi.
Yunanistan’daki Rus S-300, Türkiye’deki S-400 füzeleri ve Ukrayna’nın ABD silahları ile donanması, Varşova Paktı’ndan sonra KAAÖ’nün de çökmeye başladığını mı ortaya koyuyor?
ABD Başkanı Donald Trump’ın, AKP Reis-i Umumisi ile yaptığı görüşmede verdiği, “PKK’nin Suriye’deki uzantısı YPG’ye silah yardımı kesilecek” sözünden 3 gün sonra, silah yüklü yaklaşık 100 TIR gönderdiğinin saptanması da bu oluşumu doğrulamıştı.
Bir an için, ABD’nin KAAÖ üyesi olmayan Ukrayna’ya silah yardımını kabul edelim! Türkiye, KAAÖ’de ABD’nin ortağı değil mi? Peki, ABD, ortağı Türkiye’nin düşmanı PYD’ye neden silah yardımı yapıyor? (Devam edecek…)
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Yıkılması gerekiyor!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!