Özgen Acar
Özgen Acar ozgenacar@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

80 Yıl Önce ((((((

06 Kasım 2018 Salı

Çanakkale Savaşları, İstiklal Savaşı kahramanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, ölümünün 80. yıldönümünde, sonsuz inançla, saygıyla anıyor, şükranlarımı sunuyorum...
Atatürk’ten başka, dünyada hiçbir imparatorun, kralın, cumhurbaşkanının, devlet adamının kendi vatanı dışında, 35 ülkede adına dikilmiş heykeline rastlanmaz! (Bu heykelleri görmek isterseniz internette “Dünyada Atatürk heykelleri” yazıp görebilirsiniz!) Ama gel gör ki, kendi ülkesinde heykellerine ya saldırılar yapılıyor, ya da yerlerinden kaldırılıyor!

***

80. yılında Atatürk’e vefamıza göz atalım: Sözcü: 22 Mart – Çanakkale hutbesinde Atatürk 7 yıldır yok...
Cumhuriyet: 1 Nisan – Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkımı devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeditepe Bienali’nin açılışında şöyle dedi: “AKM için de bağırdı, o Geziciler. İstediğiniz kadar bağırın, çatlayın, bak yıktık!” dedi. (Çünkü adında Atatürk geçiyor!)
Sözcü: 24 Nisan – Yalova’da, 11 Atatürk panosuna yönelik saldırı halkı ayağa kaldırdı.
Sözcü: 19 Mayıs – TBMM Başkanı KahramanMustafa Kemal’siz 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı mesajı” yayımladı.
Sözcü: 20 Eylül – Eski AKP Gençlik Kolları Başkanı Hasan Baki, sosyal medyada Atatürk’e hakaret yağdırdı. Hakkında dava açıldı. Mahkeme, Baki’nin sözlerinde suç bulmadı ve beraatına karar verdi!
Sözcü: 23 Eylül – Ermenek Atatürk Stadyumu’na AKP’li eski bakan Lütfi Elvan’ın adı verildi.
Gazeteler: 30 Ekim – Yeni havaalanının adı İstanbul olarak açıklandı. Atatürk Havaalanı, Millet Bahçesi olacak. Ankara’daki 19 Mayıs Stadyumu da AKP mitingiyle kapandı, yerine Millet Bahçesi yapılacak... Ama yıllardır Milletin Bahçesi olan Atatürk Orman Çiftliği, “külliye”ye dönüştürüldü, çevrede kuş uçurtulmuyor!
Sözcü: 27 Ekim: Diyanet 2012’den bu yana Cumhuriyet Bayramı’ndan 2 gün önceki hutbesinde “Cumhuriyet ve Atatürk” sözcüklerine yer vermiyor.
Cumhuriyet: 27 Ekim - Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde Atatürk’e hakaret edildi.

***

Gelelim Atatürk heykellerine:
Sözcü: 16 Şubat – Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde Atatürk büstü çirkin saldırı ile yere atıldı.
Cumhuriyet: 21 Mart – Çorum’un Alaca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Atatürk maskı depoya atıldı.
Milliyet: 14 Temmuz – Adana Çukurova’da Atatürk büstüne satırla saldırıldı.
Sözcü: 8 Eylül – Adana Yüreğir Belediyesi Atatürk’ün heykelini hurdalığa attı.
Sözcü: 20 Eylül – İzmir Kemalpaşa Belediyesi Atatürk Anıtı’nın yanına reklam panosu yerleştirdi.
Sözcü: 19 Ekim – Batman’da Atatürk heykeli kaldırıldı, yerine konmadı.
Sözcü: 18 Temmuz – Samsun’un Ayvacık Belediyesi’nde Atatürk büstü kaldırıldı.

***

Tesellim:
Kayserispor taraftarları, Süper Lig’in 11’inci haftasında Ankaragücü ile oynamak için Ankara’ya geldiler. Otobüsler ile başkente ulaşan taraftarlar ayaklarının tozu ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyaret için Anıtkabir’e gittiler.
Gitmekle kalmadılar, Anıtkabir’de “Andımız”ı okudular... Anıtkabir’de çekilen “Büyük Kayserispor, taraftarımız ile Ata’nın huzurundayız” notu ile “Andımız”ı da paylaştılar...

***

Atatürk’ün Türkiye’ye kazandırdığı temel ilkelerin başında “laiklik” gelir. Atatürk’ün bu ileri görüşlülüğünü, günümüz İslam dünyasındaki iç savaşlar ve zavallıların Hıristiyan ülkelerine göçlerinden algılayabilirsiniz...
1982 Anayasası’nın 2. maddesinde laiklik ilkesi “asla değiştirilmemek” koşulu ile şöyle pekiştirildi: “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.”

***

25 Nisan 2016’da, dönemin TBMM Başkanı, Abdülhamitçi İsmail Kahraman, laiklik karşıtlığını şu söylemle açtı: “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır. Yeni ve dindar bir anayasa olmalı!”
Danıştay’ın “Andımız” kararına, anayasanın laiklik ilkesini koruması gereken, Reisi Cumhur, Başvekil, AKP Reisi Umumisi şu tepkiyi gösterdi:
“Bu metin bu ülkede, ezanı Türkçe okumak, okutmak isteyenlerin eseridir. Bu bir. Metne baktığın zaman içerik itibariyle bu milletin kendisini, kültür, medeniyet anlayışını ortaya koyan bir metin değil.
Ben Türküm ama Türkçü değilim. Böyle yaparsak dinimiz İslam ile çatışırız. İslam ırkçılığı reddediyor, ırkı reddetmiyor.”

***

Yakın gelecekte “Andımız” her halde şöyle başlayacak: “Türküm... Elhamdülillah Müslümanım!”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları