Özgen Acar
Özgen Acar ozgenacar@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

29. Çağdaş Olimpiyat (1)

27 Ağustos 2013 Salı

Anadolu’da ilk olimpiyatları Antiohos 4. Epifanes İÖ 167’de Hatay ilimizdeki antik “Dafne (bugünkü Harbiye) kentinde 30 günlüğüne düzenlemişti.

\n

İlk günkü törene Romalı giysileri ile 5 bin genç, 5 bin Misyalı (Balıkesir), 3 bin Kilikyalı (Mersin-Adana), 3 bin Trakyalı, 5 bin Galat (Ankara), 20 bin Makedon katılmıştı. Ne var ki İmparator 1. Teodosius, İS 394’te “paganizm (putperestlik) gerekçesi ile bu oyunları iptal etmişti.
Adını, Yunanistan’ın Olympia kentinde İÖ 776’daki ilk oyunlardan alan çağdaş olimpiyatların 29’uncusunun nerede yapılacağı 7 Eylül’de Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te belli olacak. İlk çağdaş olimpiyatlar ise kadın sporcusuz olarak 1896’da Atina’da düzenlenmişti.

\n

***

\n

104 ülkenin katılacağı 7 Eylül’deki oylamada, bakalım Anadolu topraklarına, 29. çağdaş olimpiyata ev sahipliği verilecek mi?\t
İstanbul, Madrid ve Tokyo’nun oylanacağı birinci turda 52 oy alan kazanacak. 52 sağlanmazsa 2. tura geçilecek. Burada önemli olan ilk turda ilk ikiye kalabilmektir… Çünkü 3. olan yeni oylamaya katılamayacak. 2. ve 3’üncünün beraberlikleri durumunda sonuç 3. turda belirlenecek.
Bilindiği gibi İspanya 1992’de Barselona’da, Tokyo ise 1940 ve 1964 yıllarında olimpiyatlara ev sahipliği yapmışlardı. İstanbul 2000 yılından başlayarak dörder yıl arayla, dört kez aday olmuş, ancak hiçbirinde son oylamaya kalamamıştı.
Bu oylamada bazı özel etkenler dışında, genel olarak iki temel etkenin öne çıktığı anlaşılıyor. Birincisi dünya ekonomisindeki olumsuzluk sonucu ülkelerin sporcu kafilelerini daha uzak ülkelere taşımamak istemeleridir. İkincisi ise 1908 ve 1948’den sonra 2012 için Londra’nın seçilmesinde olduğu gibi, daha önce denenmiş ülkelere eğilim gösterilmesidir.
104 ülkenin dağılımı kıtalara göre şöyle: Avrupa 45, Afrika 11, Kuzey Amerika 5, Güney Amerika 13, Asya 24, Okyanusya 6.
Birinci etken dikkate alındığında çoğu Avrupa Birliği ülkesi olan ve en çok oy sağlayan Avrupa (45) ile ayrıca Latinlik bağlantısı nedeniyle Güney Amerika ülkelerinin (13) de Madrid’i destekleyecekleri söyleniyor. Asya (24) ve Okyanusya (6) ülkelerinin aynı nedenle Tokyo’ya oy verebileceklerinden söz ediliyor.
İkinci etken dikkate alındığında ise Türkiye’nin önümüzdeki 7 yıl boyunca yapacağı altyapı yatırımları yerine, olimpiyat altyapısına daha şimdiden sahip Madrid ve Tokyo’nun yine öne çıkacakları varsayılıyor.

\n

***

\n

Türk yetkililerinin geçmişteki oylama günü siyasal etkileri araştırmaları sonucu oylamaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya’da St. Petersburg’da düzenlenecek G-20’ler toplantısından sonra Buenos Aires’e geçecek.
İngiltere Başbakanı
Tony Blair’in oylamanın yapıldığı yere gittiği için 2012 ve Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva’nın da oylama salonunda kürsüde ağlayarak 2016’yı kazandıklarını anımsatıyorlar. Son günlerde ağlaması ile öne çıkan Erdoğan’ın 7 Eylül Cumartesi günü Buenos Aires’te kürsüdeki sunumunda ağlayıp ağlamayacağı henüz belli değil!
Türkiye’nin 600 kişiyi bulacak Buenos Aires kafilesi üç aşamalı olarak Atlantik’i aşacak. 4-5 Eylül’de bazı bakanlar, milletvekilleri, TOKİ Başkanı, holding patronları, gazeteciler uçacaklar ve kulis yapacaklar.
6 Eylül’de ise Erdoğan St. Petersburg’dan katılacak. Söylendiğine göre Erdoğan, bu konuda önemli bir sürprizi o gün açıklayacakmış! Başbakan’ın yanı sıra heyette Başbakan Yardımcısı
Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da yer alacaklar.
Sonraki yazımızda İstanbul konusunda lehte ve aleyhteki
etkenlerden söz edeceğiz…

\n

Türk Tarih Kurumu Belada!

\n

Cuma günkü yazımda Vahdettin’in Tarih Kurumu!” bölümü şu paragrafla başlıyordu:

\n

“Türk Tarih Kurumu (TTK)1930’da Atatürk’ün önerisi ve Afet İnan ile arkadaşlarının Türk Ocakları’na sundukları bir önerge ile 1931’de kurulduğunda Türk ve Anadolu tarihi ile uygarlıklarının araştırılması amaçlandı.”
Sonrasında TTK Başkanlığı’na Kayseri Erciyes Üniversitesi’nden 5 ciltlik
“Devr-i Hamid” kitaplarının başyazarı Profesör Mehmet Metin Hülagu’nun atandığını ve önümüzdeki aylarda 11 çalıştay düzenlediğini yazmıştık.
Çalıştay konuları arasında,
“Sultan 2. Abdülhamid, “Sultan Vahdettin de dahil olmak üzere, son Osmanlı imparatorlarının programda yer aldığını; ancak Orta Asya Türkleri, Anadolu Türk tarihi ve Anadolu’nun gelmiş geçmiş uygarlıkları ile bağlantılı bir çalıştayı göremediğimize dikkati çekmiştik.
Meğerse bu bir şey değilmiş! 2009 tarihli bir yayında
“Nurculuğun” piri Said Nursi’ye övgüler düzülen bir yazı şu cümle ile sona eriyor:
“Söyledikleriyle, yazdıklarıyla ve yaptıklarıyla insanlığa örneklik teşkil eden Üstad Said Nursi’ye binlerce rahmet diliyorum.”
Bu satırların yazarı, yerel gazetelerde hakkında “Nevşehir’in kanaat önderi(!) olarak söz edilen Ahmet Belada, TTK’ye, 2. adam olarak, Başkan Yardımcılığı’na atandı!
Bir ara Nevşehir İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ni 8 ay yapan Belada, 12 Haziran seçimlerde AKP milletvekili adaylarını belirlemek için düzenlenen eğilim oylamasında 26 kişi arasında 386 oyla ve açık farkla 1. olmuş, her nedense Başbakan, listeye almamış!
Oysa şu günlerde ise önümüzdeki yerel seçimlerde adından Nevşehir Belediye Başkanlığı için en güçlü aday olarak söz ediliyordu. AKP Genel Merkezi ile yerel siyasacıların, bazı adayların önlerinin tıkanmaması için ya da cemaatlerin mi Belada’nın bu göreve atanmasını uygun bulduklarını, bilemeyiz!

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları