Demokrasi Pazarlığı Olmaz!

05 Temmuz 2011 Salı
\n

İnsanlar konuşuyor, görüşüyor, fikirler üretiliyor medyada, hukukçular ve bilim insanları, Mecliste oluşan yeni duruma çözüm bulmak ve tutuklu milletvekillerini Meclise getirmenin yollarını aramak için..

\n

Ama, Ülkemizin En Büyük Demokratı Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğluna ve CHPye hakaret peşinde: CHP tükürdüğünü yalayacaktır! Bu, aynı zamanda, arayışların ve bulunacak bütün çözümlerin içine de peşinen tükürme anlamına gelebilir...

\n

Demek istiyor ki, boşuna çaba sarf etmeyin, hiçbir çözüme evet demem, hiçbir girişimde bulunmayacağım, gelecekler ve Mecliste yemin edecekler...

\n

Ülkemizin Büyük Demokratı, görüyorsunuz, her şeyin üzerine ipotek koyuyor! Görüşmelerin, temasların, önerilerin, bu yolda çalışmaların, bu konuda belki fikir üretecek adalet sisteminin, CHP-AKP arasında temasların, AKP-BDP arasında ilişkilerin ve bütün çözüm arayışlarının...

\n

Tabii, en önemlisi Meclisin...

\n

Türkiye Büyük Millet Meclisi, AKPnin değil, Erdoğanın ipoteği altındadır!

\n

Bay Muktedir, hiçbir çözüm arayışına izin vermiyor!

\n

Meclisin yeni Başkanı Çiçek, bu ipoteğin adamı/uygulayıcısı mı, yoksa Meclisin Başkanı mı olduğunu gösterecektir... Bay Muktedirin geçmiş uygulamalarında Meclis Başkanını fırçaladığı günleri biliyoruz... Meclis egemenliği var mıdır yok mudur!?

\n

Başbakan, Meclis başkanının seçimi nedeniyle yaptığı açıklamada da, Meclis yerine kendisi karar veriyor ve şu anda parlamento çalışıyor ama burada yemin edilmediği sürece devamsızlık söz konusudur. Buraya gelip katılmak, yasama çalışmalarına katılmak anlamına gelmez. Bugünkü yasama çalışmasında yok listesine girmişlerdir.. Bu tartışmalı konuda bile Meclis yerine kendisi karar vermekte ve Başkana nasıl davranacağını dikte etmektedir!

\n

***

\n

Kimse Başbakana sormuyor veya sorma cesaretini gösteremiyor, ben buradan, yanındaymış gibi, soruyorum:

\n

Efendim, özür dileyerek ve yüksek müsaadelerinizle, kızmazsanız bir soru yöneltmek istiyorum, 2002de CHP size siyasetin, milletvekilliğinin, Meclisin, hükümet kurmanın, Başbakan olmanın yolunu, anayasa değişikliği yaparak açmıştı... Acaba, bu olayı anımsıyor musunuz, CHPye bu demokrat tutumundan dolayı minicik bir gönül borcu duygusu içinizde var mı, yoksa o gün o gündür, bugün de bugün mü diyorsunuz; CHPnin bu bonkörlüğüne, tutuklu milletvekilleri meselesine bir yasal çözüm bulmakla yanıt vermeyi düşünmez misiniz?..

\n

Şimdi de uzaktan doğru dürüst bir soru daha: Sayın Başbakan anayasa hukukçularınızdan Ergun Özbudun bile, tutuklu milletvekillerine bir de Yargıtaya itiraz yolunu açacak bir yasa maddesinin eklenmesinin doğru olacağını düşünüyor, onaylar mısınız?

\n

Hayır, onaylamaz!

\n

***

\n

Tükürdüklerini yalayacaklar! Dünkü yazımı yazarken günün olan bitenine bakmamış ve Başbakanın bu sözünü görmemiştim! Gece gördüğümde şoke oldum! Sabah bahçeye çıktım, kertenkelelerime bu haberi verdim, hepsi kaçıştı!

\n

Bu söz, bir başbakanın edebileceği söz değildir! Bir liderin edeceği söz de değildir!

\n

Ama bulunmaz bir fırsat yakaladığını, CHPyi köşeye sıkıştırdığını, CHPnin burnuna bir halka takma ve süründürme olanağı eline geçirdiğini düşünmektedir!

\n

2002 Ekim ve Aralıkında olan bitenler mi! Ne öyle bir yıl vardı ne de öyle bir olay yaşandı!

\n

Bu, Muktedir olmanın ve Büyük Güçün, uygarlıktan, rafine siyasi ve diğer kültür katmanlarından zerre kadar nasibini almamış bir davranış biçimi olarak sınıflandırılabilir!

\n

İleri olsa neyse, en ileri demokrasi kültür anlayışından ve uygulamalarından örnekler seyrediyoruz siyaset sahnesinde!

\n

Bu anlayışla ve yönetimle Türkiyenin nereye varabileceğini rahatça düşününüz!

\n

***

\n

İktidar demokrasi pazarlığı içinde!

\n

Yargısıyla, milletine, demokrasinin boğazına ipi dolamış durumdadır!

\n

MHPyi öne sürüyor! Onunla anlaşır yaparız havasında!

\n

AKPnin MHP üzerine tek projesi var, yiyip yok etmek!

\n

Gerçekten demokratik adımlar atılacaksa, bunun pazarlığı mı olur!

\n

Demokrasi isteyenler bunun pazarlığını yapmaz, ellerinden gelen en ileri adımı atmak için birbiriyle yarışır!

\n

Ama niyet demokratik bir ülke, demokratik yeni bir anayasa değil..

\n

Başkana layık bir ülke ve anayasa!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları