3 Koltuk Boşalıyor - 8'Meydan Savaşı'

22 Aralık 2011 Perşembe
\n\n\n

Erdoğanla Gül arasında adeta meydan savaşı sürüyor.”

\n

Bu ifade benim değil. İkisi arasındaki trafiği izleyebilecek durumda değilim. Ayrıca cemaat ve partiye yakın gazeteci takımı bile ne kadar izleyici olabilir ondan da şüpheliyim. Alıştığımız, ANAP- DYP, CHP gibi klasik partilerolsa neredeyse günbegün canlı yayın olarak izleyebiliriz gelişmeleri...

\n

Ancak AKP öyle değil; kısmen dini kökeni de olan hiyerarşi var, son derece otoriter bir lider var; bu nedenle ağızlar sıkı mı sıkı; üç koltuğun paylaşımı, aleni güçler çatışmasına dönüşmeden önce, bugünkü iktidar gücü/pozisyonu çerçevesinde halledilmesi gerekir.

\n

Erdoğanla Gül arasında adeta bir meydan savaşı sürüyor diyen merkezde ve saygın bir politikacı. Şüphesiz, meydan savaşından kastı, görüşmelerin yoğunluğu. İktidar”, “yetki ve mevki bölüşümüne ilişkin konuların en yakın dostların aracılığıyla görüşüldüğünü söylüyor.

\n

***

\n

Bu çevrelerin adamı Önder Aytaç, üç koltuk meselesini ilk kez açtığım TV8deki programda, Erdoğan ve Gül arasındaki iktidar paylaşımınıkastederek yaklaşık şöyle demişti: Umarım Türkiye bir Fetret Devrine girmez, yoksa Türkiye bugüne kadarki kazanımlarından çok geri gider ve yazık olur.” Aytaç bu işleri bilir ve tehlikeye dikkat çekmişti!

\n

Fetret Devri, Yıldırım Beyazıtın oğulları arasında başlayan yaklaşık 11 yıl süren taht kavgası döneminin adıdır. Osmanlının birliği zar zor yeniden kurulmuştur. Aytaç, Fetret Devri benzetmesiyle, AKPde Gül- Erdoğan iktidar mücadelesine gönderme yaptı.

\n

Bu mücadelenin bugünkü dışavurumlarını, örneğin, Gül Birleşmiş Milletlere mükemmel genel sekreter olur gibi kalem döktüren, renkli yalakaların yazılarında görürsünüz! Veya Erdoğanın 2023e kadar Türkiyenin başında olması gerektiğini, başkan seçilerek Türkiyeyi yönetmesinin şart olduğunu döktüren benzerlerinde okursunuz.

\n

Tabii, Güle uygun öneriler de sökün ediyor: Erdoğan Cumhurbaşkanı, Arınç veya benzeri bir yıl Başbakan, sonra hooop Gül Başbakan...

\n

***

\n

İkisi arasındaki temel sorun, daha önce de belirttiğim gibi ortada iki tane birinci sınıfliderin belirmesidir. Gül, eskiden olduğu gibiErdoğanın Dışişleri Bakanıdeğil. Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca, Gülün başbakanlığını yönetemez. Sadece, bir tecrübeli ağabeyolarak danışılacak insan olabilir. Köşkten hükümeti yönetmeye, zaten yasa/hukuk da uygun değil.

\n

AKP içinde, Gül dahil hiçbir politikacı, Arınç bile, 4 yıl başbakanlık döneminde, Köşkten yönetilen adam (emanetçi) pozisyonunu kabul etmez.

\n

***

\n

Erdoğan, Cumhurbaşkanını halk seçsin kararını verirken kafasındaki başkanlık modelinin yolunu kendisine açmıştı!

\n

Cumhurbaşkanını halk (milli irade!!) seçerse, yetkilerinin daha fazla olması gerektiği de (hukuken) ileri sürülür! Doğrudur! Bu başkanlık/yarı başkanlık yönetim modellerinin yolunu açar! Erdoğan, cumhurbaşkanı seçiminde parlamentoyu devre dışı bırakarak ilk aşamayı geçti!

\n

İkinci adımı da anayasayı parlamentoda değiştirerek atacak ve başkanlıkişini bitirecekti! Son seçim stratejisini de parlamentoda 368 milletvekili çoğunluğuna sahip olmak üzerine kurmuştu!

\n

***

\n

Okurlarım anımsar, bu stratejiyi, seçimlerden önce ve sonraki değerlendirmelerimde burada sık sık yazdım: Bu çoğunluğa ancak tek bir koşulda, MHPyi yüzde 10 barajının altına iterek ulaşabilirdi! Bu amaçla, peşi peşine MHP liderlik kadrosunun seks videoları piyasaya sürüldü! MHPnin Tek Millet, Tek Devlet, Tek Vatan sloganını devraldı! Kürtlere sopa çıkarttı!

\n

Sonuç, Erdoğan için büyük bir hayal kırıklığıydı. “Erdoğanın stratejisi çöktü, istediği çoğunluğu sağlayamadı, üstüne üstlük, daha az milletvekili çıkardı, bu sonuç Erdoğan için bir yenilgidir yorumunu yaptığım için NTVde seçim gecesi N.I. ateş püskürmüştü!

\n

***

\n

Diyeceksiniz ki eee şimdi ne olacak?

\n

Şimdilik iki şey var: Erdoğan ya topal ördekliğini kabul edecek; Gül ve diğerlerine yolu açacak, Köşkte uslu uslu oturacak...

\n

Ya da başkanlığı zorlayacak! Mecliste kurdurduğu anayasa değişikliği komisyonunun esas görevi budur.

\n

Peki bu mümkün mü?

\n

Tehlikeli soru budur! Erdoğanın Başkanlık Sistemiiçin ne gibi ittifaklara ve tavizlere gireceğine ilişkin bir yanıt aramayı zorunlu kılar.

\n

Spekülasyona veya olasılıklara var mısınız?

\n

***

\n

Başa dönersek: Gül- Erdoğan çatışmasında başka büyük ağabeylerintercihleri de vardır! Bunların başında da şüphesiz Washington geliyor!

\n

Washington kimi tercih eder dersiniz?

\n

Benim tahminim / değerlendirmem var...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları