Mustafa Sönmez
Mustafa Sönmez mustafasnmz@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

'Yumuşak İniş'inNeresindeyiz?

13 Haziran 2012 Çarşamba
\n

\n

Türkiye kapitalizmi, 2009daki yüzde 5e yakın küçülmenin (teğet geçerken!..) ardından 2010 ve 2011 yıllarında ortalama yüzde 9a yakın büyüme gerçekleştirdi. Krize girerken de krizden çıkarken de ana belirleyici etken, dış kaynak giriş çıkışı oldu. Türkiye kapitalizminin yapısal özelliği bu. Doğrudan yabancı sermaye, borsaya, devlet kâğıtlarına sıcak para (portföy) ve dış kredi biçimlerinde, üç yolla gelen yabancı kaynak ile ekonomi büyüyor, bunlar geri çekilince ekonomi küçülüyor. O nedenle dış kaynak trafiği, büyümenin seyrini takipte en önemli gösterge.

\n

Türkiye kapitalizminin diğer bir özelliği de, dış kaynak ile büyümesinin döviz kazandıran değil, döviz harcatan olması. Dolayısıyla sürekli döviz açığı, yani cari açık vermesi. Dış kaynak geldikçe cari açık da büyüyor, borç yaratan bir büyüme yaşanabiliyor ancak.

\n

Bu borç kamburu ile şimdilik yüksek faize tamah ederek gelen dış yatırımcı, artık risk üstlenmez, gelmez olur. O zaman da çok ciddi kur şokları ve gürültülü inişler yaşanır. İşte bu nedenle, hedef küçültüldü, 2012 ve onu izleyen iki yıl için yüzde 4-5 büyüme hedefleri ile yetinilmeye karar verildi ve bunun adına yumuşak iniş denildi.

\n

Peki şimdi yılın ortasına gelirken bu yumuşak inişin neresindeyiz? Bu sorunun yanıtı için ancak bu ayın sonunda ilk 3 ayın büyüme verileri açıklandığında sağlıklı bir ipucu sahibi olacağız. Ama, başka göstergeler, 2012 için yüzde 4 olarak belirlenen yumuşak inişile uyumlu bir trend izlendiğini gösteriyor. Bunun da en önemli göstergesi, ilk 4 ayın yabancı para trafiği.

\n

Ekonominin yüzde 8.5 büyüme yaşadığı, cari açığın da milli gelirin yüzde 10una tırmanarak dünya rekoru kırdığı 2011’de, ilk 4 ayda giriş yapan yabancı kaynak 32.5 milyar dolar dolayındaydı. Buna, kaynağı bilinmeyen yabancı para girişi eklendiğinde toplam 35.2 milyar doları buluyordu. Yani ekonomi yelkeni dış rüzgârlarla pupa yelken yol alıyordu. Bu yılın ilk 4 ayında ise yabancı kaynak girişi 20 milyar dolardan biraz az. Kaynağı belirsizleri ekleyince 23 milyar dolara yakın. Yani büyüme yılı ile soğuma yılı trafiği arasında 35’e 23 gibi bir fark var.

\n

Büyüme vites düşürünce cari açık da hem miktar hem de milli gelire oran olarak düşüş gösterecek, bu da beklenir bir şey. Artık yüzde 10 cari açık/milli gelir oranından değil, belki yüzde 7-8 dolayında bir orandan söz edeceğiz. İleriki yıllarda büyümenin seyrine bağlı olarak bu oran değişecek. Unutmayalım ki, ekonomisi büyüme halinde iken 2007de İspanyanın cari açığı da milli gelirinin yüzde 10unu geçmişti. Ama sonraki küçülme yılları ile birlikte 2011de yüzde 3.5e kadar düştü. Peki yıl sonuna kadar her şey böylekontrol altındaseyredebilir mi? Ekonomi inişini kazasız belasız sürdürür mü, yoksa yumuşakiniş yerini sert bir düşüşe mi bırakır? Ya da düşük bir ihtimal olsa da, yumuşakla yetinmez de kontrol dışı bir büyüme serüvenine mi sürüklenir? İşte ihtimaller bunlar...

\n

***

\n

Bunlardan yumuşak iniş senaryosu hayata geçerse, işsizlik oranının yüzde 10.5te kalacağı, cari açığın yüzde 8e düşse de önemli bir kırılganlık öğesi olmayı sürdüreceği öngörüler arasında. Büyüme düşeceği için bütçeye ithalat ve tüketimden gelen dolaylı vergilerin azalacağı, buna karşılık harcamaların aynı ölçüde azalmayacağı söylenebilir. Yine de bu senaryo bütçe açığını milli gelirin yüzde 1.5inde tutma iddiasında. Bu senaryonun en çok güvendiği dağ, özelleştirmeler, özellikle kamu gayrimenkullerinin satışı.

\n

Yumuşak iniş yerine, Avrupa depremi ile daha sert düşüşler yaşanabilir mi? Bu da mümkün bir senaryo. Yüzde 4 yerine yüzde 2- 2.5e kadar düşen bir büyüme, birçok olumsuzluğu beraberinde getirir. Bir kere işsizlik rahatlıkla yüzde 11i aşar. Ayrıca bütçe açığı da, düşen vergilerle beraber artar. Tek olumluluk, ithalata dayalı üretim yavaşlayacağı için ithalatın, dolayısıyla cari açığın biraz daha daralması olur. Yine de bu senaryonun ana değişkeni Avrupada yaşanacaklar. Yunanistanın ardından İspanyada hızlı bir dalgalanma Avrupadan Türkiyeye çok sert rüzgârlar taşıyabilir. Yabancı kaynak girişi iyice azalırsa, Türkiyede de şemsiye ters döner.

\n

Bu tür türbülansların Türkiyeye etkisi, fırtınada AKP iktidarının ekonomide ne kadar iyi dümen tutacağına bağlı. Elindeki bütçe, ona önemli can simitleri sağlıyor, ama fırtınaya ne kadar dayanır? Öyle görünüyor ki, geleceği şekillendirecek etkenler, dışarıda Avrupa çalkantısı, içeride ise hem gerici kültürel-politik uygulamaların hem de neoliberal ekonomik icraatın basıncı altında gerilmiş sokakın tepkisi olacak.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları