Mustafa Sönmez
Mustafa Sönmez mustafasnmz@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Yeni AB, İngiltereve ABD - Çin Güreşi

14 Aralık 2011 Çarşamba
\n

\n

Birçok gözlemci, aceleci davranarak 9 Aralık 2011i, İngilterenin kopuşu ve ABnin dağılması sürecinin ilk takvim yaprağı olarak tanımladı. O kadar kolay mı, İngiltere, hemen ABden kopar mı? 11-12 Kasım tarihli yazılarımda Avrupa 4 parça diye yazarken İngiltereyi, 4 parçalı Avrupanın Avro dışı kalan merkez ülkeleri grubunda göstermiştim. Grubun diğer ülkeleri İsveç ile Danimarka Bunlar AB üyesi olmakla beraber Avro kullanmıyorlar ama tuzu kuru merkez ülkeler”…

\n

Avro alanının 17 ülkesinin başlıcalarını mağdurlar (İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve diğer küçükler) ile mağrurlar(Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya) olarak tanımlarken Orta ve Doğu Avrupanın eski sosyalistülkelerini de Mağrurların arka bahçeleri olarak sınıflandırmıştım. Bu sınıflama kendi içinde netleşiyor.

\n

Güney Avrupa yönetimleri, kemer sıkma politikaları ile, mali disiplinli devlet olma yolunda alt - orta sınıflarının canına okumaya başladılar. Onlar da buna grevlerle direniyorlar. Güneydekilerin meselesi kemer sıkmakla bitmiyor. Yeniden büyümek için kamu borç yüklerinin hafifletilmesi, makul faizlerle yeni borç bulmaları, en önemlisi yeniden büyüyebilmeleri gerek. Bu, Avro ikliminde pek mümkün değil. Bu ülkeler seruma bağlı iken Almanya ve Fransa, 9 Aralıkta zaten Maastrich kriteri olan Yüzde 3lük bütçe açığını aşma!.. ölçütünü anayasal madde yapma önerisinden daha öte bir şey üretemediler. Bu da, Avro mağdurları için bugün çok anlamlı bir önlem değil, bunu algılayacak durumda da değiller.

\n

Merkozynin sıkı kamu maliyesi tesisi kadar, IMF ile koordineli olarak önem vermeye çalıştıkları bir konu da yeni finansal balonlara karşı önlem, finans sermayesinin dizginlenmesi. Bunun için de finansal işlemleri vergi ile terbiye etmek gerekiyor. İşte bu, İngiltereyi ABden soğutan en önemli halka. İngiltere, uzun zamandır ekmeğini finanstançıkarıyor. Londrayı dünyanın finans merkezi durumuna getiren İngilterede bugün işgücünün yüzde 80i servis sektöründe. Londranın Citysi paranın kâbesi konumunda. Günlük dünya para ticaretinin yüzde 20si ABDde gerçekleşirken yüzde 40a yakınının trafiği Londrada ve İngiltere bu para ticaretiyle çarkını döndürüyor. 2008 krizini ABDnin ardından ışık hızıyla kalbinde hisseden İngiltere, 2008de yüzde 0.1lik küçülmenin ardından 2009da yüzde 5 daraldı. 2010’da ise yüzde 1 bile büyüyemedi. Finans krizini yatıştırmak için devletleştirmelere giden, bütçe kaynaklarını kriz yangınına can havliyle boca eden İngilterenin bugün bütçe açıkları da milli gelirinin yüzde 10unu geçmiş durumda.

\n

***

\n

Fransa ve Almanya ile aralarındaki gerilime ve Avrodan uzak duruşuna karşın İngilterenin, bir Yeni AB tasarımında, bu mihver ülkelerden uzak duracağı ya da bağımsızlaşacağıbeklenmemeli. Bunda da ana etken ABDnin telkinleri olacaktır. Brükselden çok, hep Washingtona bağlılık göstermiş İngiltereye ABD, Kuzey Avrupa kulübünde kalmasını telkin ederken, birçok coğrafyada olduğu gibi, yükselen Çin faktörü, ABDyi buna zorluyor.

\n

ABnin mali krizini ellerini ovuşturarak izleyen Çin, Afrikadaki hammadde kaynakları üstünde arttırdığı hegemonyasının devamında Güney Avrupa yeni hükümranlık alanı içinde görmek ister. Bunun üstüne, dağılmış bir Kuzey Avrupa, Çinin işini kolaylaştırırken ABDnin işini zorlaştırır. Dolayısıyla yeni bir Avrupa kurulacaksa, ABD için, bunun eski AB mimarisinden en az fireyi vermiş, budamalarla, gürbüzleşmiş bir Avrupa olması gerekiyor. İngilterenin kısa sürede ayrılık şarkılarından vazgeçmesinde, ABD-Çin güreşinin etkili olduğunu söylemek gerekiyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları